Publicaties

Hier verzamelen we verschillende publicaties die je verder kunnen helpen in je digitale archiefpraktijk. Je vindt hier rapporten, verslagen, aanbestedingsdossiers en techblogs van meemoo.
Titel Publicatiedatum Type Categorieën

Bootcamp open culturele data 2023 in't kort

15/9/2023 Verslag Linked (open) data

Verslag: OSLO-proefprojecten in de Collectie van de Gentenaar

14/3/2023 Verslag Linked (open) data

Bootcamp Open Culturele Data 2022 in 't kort

27/9/2022 Verslag Linked (open) data

Loketvragen uitgespit: wat zijn ze, wie stelt ze en waarover gaan ze?

30/11/2021 Rapport Waarderen & selecteren Digitaliseren Digitaal geboren materiaal Digitaal archiveren Toegang & hergebruik Linked (open) data Rechten & privacy Digitale strategie Metadata

Bootcamp open culturele data 2021 in ‘t kort

5/2021 Verslag Linked (open) data

Beheer je digitale collectie met meemoo-tools

4/2021 Verslag Digitaliseren Digitaal geboren materiaal Toegang & hergebruik Linked (open) data Digitale strategie Metadata

Zelf aan de slag met onze expertisetools

16/11/2020 Verslag Digitaliseren Digitaal geboren materiaal Toegang & hergebruik Linked (open) data Digitale strategie Metadata

Bootcamp open culturele data

12/10/2020 Verslag Linked (open) data

Collegagroep Digitale Collectieregistratie

1/2020 Verslag Digitaal archiveren Linked (open) data Digitale strategie Metadata

CultURIze-workshop met OKBE

12/2019 Verslag Toegang & hergebruik Linked (open) data Digitale strategie

Studiedag Linking The Past

12/2019 Verslag Digitaal archiveren Toegang & hergebruik Linked (open) data

Bootcamp open culturele data 2019

12/2019 Verslag Linked (open) data

WikidataCon 2019

11/2019 Verslag Toegang & hergebruik Linked (open) data

IIIF-conferentie Göttingen 2019

8/2019 Verslag Toegang & hergebruik Linked (open) data

Linked data publiceren én inlezen: waar begin je?

17/7/2019 Techblog Linked (open) data
In april en mei 2023 vond de 6e editie van het bootcamp open culturele data plaats. Deze keer namen we 13 deelnemers uit de cultureelerfgoedsector bij de hand om hen vertrouwd te maken met de principes van open culturele data én samen in te zoomen op de praktijk. Bijzonder dit jaar? In samenwerking met Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) organiseerden we in het kader van het bootcamp een Vlaams-Nederlandse kennisuitwisselingsdag over linked data.
De implementatie van de Vlaamse domeinoverschrijdende uitwisselingsstandaard OSLO (kort voor Open Standaarden voor Linkende Organisaties) roept voor erfgoedinstellingen veel vragen op. Om van OSLO een levende en door de Vlaamse erfgoedsector gedragen standaard te maken, gingen we er in het project Collectie van de Gentenaar (CoGent) mee aan de slag. De kennis die in het project verzameld werd, gebruikten we om 3 instellingen te begeleiden bij hun eigen OSLO-opstart. Vandaag brengen we verslag uit.
In mei 2022 vond een jubileumeditie van het Bootcamp Open Culturele Data plaats. Voor de vijfde keer op rij mochten we heel wat deelnemers uit de cultureelerfgoedsector (weer fysiek!) ontvangen voor vijf goed gevulde dagen. Na afloop keerden ze naar huis met een rugzak vol kennis over open culturele data en hoe deze binnen hun instelling en sector toegepast kunnen worden.
Ieder jaar vallen er meer loketvragen in onze virtuele postbus. In 2020 ontvingen we zelfs bijna 300 adviesvragen van meer dan 150 vraagstellers. Wie er zoal bij ons aanklopt, welke vragen ze hebben en hoe deze vraagstellers onze dienstverlening ervaren? We doen het van a tot z voor je uit de doeken.
Deze zomer organiseerden we een vierde succesvolle editie van het bootcamp rond open culturele data. Sinds de start namen ruim vijftig geïnteresseerden uit de cultureelerfgoedsector deel. Zij hebben nu de kennis in huis om terug na te denken over open culturele data en de toepassing ervan in hun sector.
Op donderdag 25 maart organiseerde meemoo voor de derde maal een coachingdag tools. Verschillende medewerkers van team expertise hielden hun agenda vrij om erfgoedwerkers te begeleiden bij het gebruik van tools die je vooruithelpen bij het beheer van digitaal erfgoed. Op het menu stonden zowel tools die meemoo zelf ontwikkelde als gratis opensourcetools van derden die een rol vervullen in de cruciale (deel)processen in een digitale collectiewerking.
Bij meemoo zijn we trots op onze goedgevulde toolbox waarmee we jou en je werking kunnen ondersteunen. Om organisaties op weg te helpen met specifieke tools, organiseerden we op 22 oktober 2020 een eerste coachingdag. De expertisetools DPF Manager, CultURIze en de Zelfevaluatietool Digitale Maturiteit stonden centraal.
Net als de voorbije jaren organiseerden we ook deze zomer een bootcamp rond open culturele data. Deze keer sloegen deelnemers virtueel de tenten op om te leren hoe ze data volgens de FAIR-principes beschikbaar kunnen maken op het web.
Op 6 december 2019 kwam de collegagroep digitale collectieregistratie voor de vierde keer samen. Meemoo-medewerkers verzorgden er drie parallelle workshops en twee plenaire presentaties. Erfgoedwerkers stelden er ook hun nieuwe gesubsidieerde projecten voor.
Op 26 november 2019 stelden meemoo en Open Knowledge Belgium (OKBE) CultURIze voor, een tool waarmee collectiebeheerders zelf persistente URI’s kunnen beheren voor de ontsluiting van hun collectie op het web.
De projectpartners van ADOCHS (Auditing Digital Outputs in the Cultural Heritage Sector), een project met ondersteuning van BELSPO (federaal wetenschapsbeleid), organiseerden op 22 november 2019 een studiedag over linked data in de Koninklijke Bibliotheek. Meemoo-medewerker Bart Magnus stak er zijn licht op.
In het najaar van 2019 organiseerden we voor de tweede keer het bootcamp open culturele data: een vijfdaags ‘open data-bad’ dat deelnemers inwijdt in alles wat er komt kijken bij het openmaken van culturele data. Gedurende vijf dagen kregen deelnemers de kans om het idee te laten rijpen over wat open data precies voor hun organisatie kan betekenen.
11/2019
  • Verslag

WikidataCon 2019

Eind oktober trok onze meemoo-collega Bart Magnus naar Berlijn voor WikidataCon 2019. De conferentie focuste zowel op Wikidata als op Wikibase. Na een aantal jaren met data van Vlaamse cultuurorganisaties op Wikidata te hebben gewerkt, richtten wij onze aandacht ook op Wikibase.
Van 24 tot 28 juni 2019 nam meemoo-collega Nastasia Vanderperren samen met 240 andere geïnteresseerden uit 24 verschillende landen deel aan de IIIF-conferentie in Göttingen.
Eens je weet welke content of data je precies als linked data wil publiceren, komt de volgende stap: hoe ga je dat doen? Welke ontologie ga je bijvoorbeeld gebruiken? En hoe ga je die linked data consulteren? Wij werpen licht op de methodes die we samen met IDlab (imec) toepasten.

Zoeken op CEST

Op projectcest.be vind je hoe je standaarden kan gebruiken bij het creëren, beheren en toegankelijk maken van je digitale erfgoedcollecties.

Zoeken op TRACKS

Op projecttracks.be vind je hoe je als kunstenaar of kunstenorganisatie met tools en richtlijnen aan archief- en collectiezorg kan doen.