Kennisbank

In deze kennisbank verzamelen we publicaties, tools en kennisplatformen die je verder kunnen helpen in je digitale archiefpraktijk. Je vindt hier vlot de weg naar rapporten, verslagen, aanbestedingsdossiers en techblogs van meemoo zelf.

Zoeken op CEST

Op projectcest.be vind je hoe je standaarden kan gebruiken bij het creëren, beheren en toegankelijk maken van je digitale erfgoedcollecties.

Zoeken op TRACKS

Op projecttracks.be vind je hoe je als kunstenaar of kunstenorganisatie met tools en richtlijnen aan archief- en collectiezorg kan doen.
Bekijk alle tools & kennisplatformen

Meest recente publicaties

Samen met het onderwijsveld werken we voortdurend aan nieuwe ontwikkelingen voor Het Archief voor Onderwijs. Aan de leerlingenruimte voor het secundair onderwijs, dat we lanceerden in september 2020, ging een uitgebreid onderzoek vooraf. In dit verslag vind je de bevindingen en de conclusies voor de verdere ontwikkeling van het platform.
1/12/2022
  • Aanbestedingsdossier

Aanbestedingsdossier metadatainfrastructuur

Dit dossier heeft betrekking op de softwareoplossing en bijkomende diensten voor een metadatainfrastructuur.
27/10/2022
  • Whitepaper

Vlaams filmerfgoed in kaart

Een tussentijdse balans van sectoroverschrijdende filmregistratie. Reportages, documentaires, reisverslagen, amateurfilms… Het zijn waarschijnlijk niet de eerste zaken waar je aan denkt als je ‘film’ hoort. Toch maakt dit type film, net zo goed als bioscoopfilms, onderdeel uit van ons collectieve geheugen. Om het culturele filmerfgoed bewaard in archieven, musea, erfgoedbibliotheken, kunstenorganisaties en overheidsinstellingen te redden, is een overkoepelend registratietraject opzetten en daarvoor het juiste partnerschap aangaan, van uitzonderlijk belang.
Bekijk alle publicaties