Publicaties

Hier verzamelen we verschillende publicaties die je verder kunnen helpen in je digitale archiefpraktijk. Je vindt hier rapporten, verslagen, aanbestedingsdossiers en techblogs van meemoo.
Titel Publicatiedatum Type Categorieën

Verslag: digitale verhalen bouwen in IIIF

6/3/2024 Verslag Toegang & hergebruik

Aanbestedingsdossier fotografische registratie kunst- en erfgoedobjecten

20/2/2024 Aanbestedingsdossier Digitaliseren

In de diepte: MuseumPlus als collectiebeheersysteem achter de nieuwe erfgoeddatabank

16/1/2024 Verslag Digitale strategie

Eindrapport transferproject XDCAM

21/12/2023 Rapport Digitaliseren Digitaal geboren materiaal Digitaal archiveren

Verslag Studiedag Persistente Identificatie

20/9/2023 Verslag Digitale strategie

Bootcamp open culturele data 2023 in't kort

15/9/2023 Verslag Linked (open) data

Aanbestedingsdossier Vlaamse Erfgoeddatabank

6/7/2023 Aanbestedingsdossier Toegang & hergebruik Digitale strategie Metadata

Verslag Collegagroep Digitale Collectieregistratie

14/6/2023 Verslag Digitale strategie Metadata

De ethiek van open sharing

6/6/2023 Techblog Toegang & hergebruik Rechten & privacy

De 3D-digitalisering van erfgoedobjecten: hoe ga je aan de slag?

24/4/2023 Techblog Digitaliseren

Verslag: OSLO-proefprojecten in de Collectie van de Gentenaar

14/3/2023 Verslag Linked (open) data

Publiekdomeindag 2023

9/3/2023 Verslag Toegang & hergebruik Rechten & privacy

Onderzoek en ontwikkeling leerlingentoegang 2017-2020

26/1/2023 Rapport Toegang & hergebruik

Aanbestedingsdossier metadatainfrastructuur

1/12/2022 Aanbestedingsdossier Metadata

Vlaams filmerfgoed in kaart

27/10/2022 Whitepaper Digitaliseren
Digitale storytelling biedt kansen om diverse doelgroepen te bereiken met een meer gepersonaliseerde en interactieve aanpak. Dankzij IIIF kan je bovendien over de grenzen van instellingen heen eenvoudiger verhalen bouwen rond collecties. Op 23 januari doken we samen met een 50-tal deelnemers uit de erfgoedsector in de mogelijkheden van IIIF-tools voor digitale storytelling. Tijd voor het verslag!  
Dit aanbestedingsdossier heeft betrekking op de fotografische registratie van kunst- en erfgoedobjecten.
Sinds 2018 zoeken we samen met het Departement Cultuur, Jeugd en Media, FARO en de voormalige VKC (lees hier over de integratie met meemoo) verwoed naar een systeem dat de voormalige provinciale erfgoeddatabanken Erfgoedplus en Erfgoedinzicht kan vervangen. Deze zoektocht kwam onlangs tot een einde, want we kozen samen met de jury unaniem voor het Zwitserse zetcom met hun webgebaseerde softwareoplossing voor collectiebeheer MuseumPlus.
In dit rapport blikken we terug op het XDCAM-transferproject, waarbij we meer dan 6.000 XDCAM’s of Professional Discs digitaal migreerden. Dit project liep van 2021-2022 en was meemoo's tiende digitaliseringsproject.
Na 10 jaar onderzoek naar en projecten rond persistente identificatie vonden we het hoog tijd voor een studiedag. Want wat is er sinds 2013 gebeurd rond persistente identificatie in de erfgoedsector? Waar staat de sector vandaag en wat zijn de uitdagingen voor de toekomst? Op 19 september kwamen we samen met tal van deelnemers uit archieven, bibliotheken en musea om dit vraagstuk te ontleden.
In april en mei 2023 vond de 6e editie van het bootcamp open culturele data plaats. Deze keer namen we 13 deelnemers uit de cultureelerfgoedsector bij de hand om hen vertrouwd te maken met de principes van open culturele data én samen in te zoomen op de praktijk. Bijzonder dit jaar? In samenwerking met Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) organiseerden we in het kader van het bootcamp een Vlaams-Nederlandse kennisuitwisselingsdag over linked data.
Dit dossier heeft betrekking op de selectie van de Vlaamse Erfgoeddatabank, een nieuw centraal beheerd collectiebeheersysteem met bijhorende dienstverlening.
Op 16 maart 2023 kwam de collegagroep digitale collectieregistratie voor de elfde keer samen. Deze keer op het menu? Vier collega’s uit de cultureelerfgoedsector deelden de resultaten van hun afgelopen registratieprojecten, die meemoo begeleidde in het kader van de inhaalbeweging digitale collectiedata. Daarnaast stonden de thema’s beeldherkenning en de creatie en ontsluiting van 3D-modellen in de kijker.
Bij meemoo geloven we dat materiaal meer waarde krijgt door het te delen, en ook steeds meer Vlaamse actoren en instellingen hebben open sharing op hun radar staan. Maar wat met de diverse ethische vraagstukken die al snel opduiken? Als dienstenorganisatie bieden wij de nodige ondersteuning, en dat doen we niet alleen. Samen met een (inter)nationaal netwerk bedenken we duurzame oplossingen. Zo was meemoo de afgelopen maanden actief in de Creative Commons Ethics of Open Sharing-werkgroep.Het resultaat? Een kaartspel om het gesprek rond ethiek aan te knopen binnen je organisatie, en je kritische denken aan te scherpen. En dat op een laagdrempelige manier. 
Hoewel musea en erfgoedorganisaties momenteel al volop hun analoge collectie aan het digitaliseren zijn, is het creëren van digitale 3D-modellen van collectiestukken nog een vrij onontgonnen terrein. Dankzij het GIVE-Topstukkenproject kregen we de kans om een groot aantal sculpturen die als topstuk erkend zijn, te digitaliseren in 3D. In deze techblog gaan we dieper in op een mogelijke werkwijze en praktisch stappenplan, gebaseerd op onze concrete ervaring uit dit eerste project. Hierin staan praktische haalbaarheid, duurzame archivering en een zo ruim mogelijke (her)bruikbaarheid van de digitale kopieën voorop.
De implementatie van de Vlaamse domeinoverschrijdende uitwisselingsstandaard OSLO (kort voor Open Standaarden voor Linkende Organisaties) roept voor erfgoedinstellingen veel vragen op. Om van OSLO een levende en door de Vlaamse erfgoedsector gedragen standaard te maken, gingen we er in het project Collectie van de Gentenaar (CoGent) mee aan de slag. De kennis die in het project verzameld werd, gebruikten we om 3 instellingen te begeleiden bij hun eigen OSLO-opstart. Vandaag brengen we verslag uit.
9/3/2023
  • Verslag

Publiekdomeindag 2023

Publiekdomeincollecties zijn collecties die online ontsloten mogen worden. Daarom zijn ze de uitgelezen plek om te beginnen met je opendatabeleid. Sinds 2018 biedt Publiekdomeindag de erfgoedsector jaarlijks een platform om zijn vorderingen, uitdagingen en visies te delen op de ontsluiting van collecties die niet langer auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit jaar organiseerden we op 15 februari een fysieke editie samen met de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR), Wikimedia België en de Universiteitsbibliotheek Gent. 
Samen met het onderwijsveld werken we voortdurend aan nieuwe ontwikkelingen voor Het Archief voor Onderwijs. Aan de leerlingenruimte voor het secundair onderwijs, dat we lanceerden in september 2020, ging een uitgebreid onderzoek vooraf. In dit verslag vind je de bevindingen en de conclusies voor de verdere ontwikkeling van het platform.
1/12/2022
  • Aanbestedingsdossier

Aanbestedingsdossier metadatainfrastructuur

Dit dossier heeft betrekking op de softwareoplossing en bijkomende diensten voor een metadatainfrastructuur.
27/10/2022
  • Whitepaper

Vlaams filmerfgoed in kaart

Een tussentijdse balans van sectoroverschrijdende filmregistratie. Reportages, documentaires, reisverslagen, amateurfilms… Het zijn waarschijnlijk niet de eerste zaken waar je aan denkt als je ‘film’ hoort. Toch maakt dit type film, net zo goed als bioscoopfilms, onderdeel uit van ons collectieve geheugen. Om het culturele filmerfgoed bewaard in archieven, musea, erfgoedbibliotheken, kunstenorganisaties en overheidsinstellingen te redden, is een overkoepelend registratietraject opzetten en daarvoor het juiste partnerschap aangaan, van uitzonderlijk belang.

Zoeken op CEST

Op projectcest.be vind je hoe je standaarden kan gebruiken bij het creëren, beheren en toegankelijk maken van je digitale erfgoedcollecties.

Zoeken op TRACKS

Op projecttracks.be vind je hoe je als kunstenaar of kunstenorganisatie met tools en richtlijnen aan archief- en collectiezorg kan doen.