Publicaties

Hier verzamelen we verschillende publicaties die je verder kunnen helpen in je digitale archiefpraktijk. Je vindt hier rapporten, verslagen, aanbestedingsdossiers en techblogs van meemoo.
Titel Publicatiedatum Type Categorieën

Aanbestedingsdossier Vlaamse Erfgoeddatabank

6/7/2023 Aanbestedingsdossier Toegang & hergebruik Digitale strategie Metadata

Verslag Collegagroep Digitale Collectieregistratie

14/6/2023 Verslag Digitale strategie Metadata

Aanbestedingsdossier metadatainfrastructuur

1/12/2022 Aanbestedingsdossier Metadata

Gezichtsherkenning: welke juridische en ethische aspecten brengt het met zich mee?

29/4/2022 Techblog Rechten & privacy Metadata

Loketvragen uitgespit: wat zijn ze, wie stelt ze en waarover gaan ze?

30/11/2021 Rapport Waarderen & selecteren Digitaliseren Digitaal geboren materiaal Digitaal archiveren Toegang & hergebruik Linked (open) data Rechten & privacy Digitale strategie Metadata

Beheer je digitale collectie met meemoo-tools

4/2021 Verslag Digitaliseren Digitaal geboren materiaal Toegang & hergebruik Linked (open) data Digitale strategie Metadata

Stageverslag: achter de schermen bij FAME

4/2021 Verslag Toegang & hergebruik Metadata

Leren archiveren: een stageverslag rond de archivering van sociale media

2021 Verslag Digitaal geboren materiaal Digitaal archiveren Rechten & privacy Digitale strategie Metadata

Zelf aan de slag met onze expertisetools

16/11/2020 Verslag Digitaliseren Digitaal geboren materiaal Toegang & hergebruik Linked (open) data Digitale strategie Metadata

Collegagroep Digitale Collectieregistratie

1/2020 Verslag Digitaal archiveren Linked (open) data Digitale strategie Metadata

GLAMWiki Conference 2018

11/2018 Verslag Toegang & hergebruik Rechten & privacy Metadata

Trainingskamp open culturele content

9/2018 Verslag Toegang & hergebruik Linked (open) data Digitale strategie Metadata

Eindrapport Gemeenschappelijke Thesaurus voor Uniforme Ontsluiting

2015 Rapport Digitaal archiveren Metadata

Eindrapport haalbaarheidsstudie Unified Thesaurus

2014 Rapport Digitaal archiveren Metadata
Dit dossier heeft betrekking op de selectie van de Vlaamse Erfgoeddatabank, een nieuw centraal beheerd collectiebeheersysteem met bijhorende dienstverlening.
Op 16 maart 2023 kwam de collegagroep digitale collectieregistratie voor de elfde keer samen. Deze keer op het menu? Vier collega’s uit de cultureelerfgoedsector deelden de resultaten van hun afgelopen registratieprojecten, die meemoo begeleidde in het kader van de inhaalbeweging digitale collectiedata. Daarnaast stonden de thema’s beeldherkenning en de creatie en ontsluiting van 3D-modellen in de kijker.
1/12/2022
  • Aanbestedingsdossier

Aanbestedingsdossier metadatainfrastructuur

Dit dossier heeft betrekking op de softwareoplossing en bijkomende diensten voor een metadatainfrastructuur.
Van een groot aantal collecties is er vandaag nauwelijks beschrijvende metadata voorhanden. Dit beperkt niet alleen de vind- en doorzoekbaarheid van deze collecties, maar ook het (her)gebruik ervan. Gezien handmatige metadatacreatie een erg tijdrovende klus is, onderzoeken we in twee projecten de mogelijkheden van artificiële intelligentie bij automatische metadatacreatie. Met dergelijke technologieën moet echter op een voorzichtige manier omgesprongen worden. Daarom gaan we in deze techblog dieper in op juridische en ethische uitdagingen.
Ieder jaar vallen er meer loketvragen in onze virtuele postbus. In 2020 ontvingen we zelfs bijna 300 adviesvragen van meer dan 150 vraagstellers. Wie er zoal bij ons aanklopt, welke vragen ze hebben en hoe deze vraagstellers onze dienstverlening ervaren? We doen het van a tot z voor je uit de doeken.
Op donderdag 25 maart organiseerde meemoo voor de derde maal een coachingdag tools. Verschillende medewerkers van team expertise hielden hun agenda vrij om erfgoedwerkers te begeleiden bij het gebruik van tools die je vooruithelpen bij het beheer van digitaal erfgoed. Op het menu stonden zowel tools die meemoo zelf ontwikkelde als gratis opensourcetools van derden die een rol vervullen in de cruciale (deel)processen in een digitale collectiewerking.
Stage volgen bij meemoo in het kader van je bijscholing? Clara Van Gompel bewijst dat het kan. Overdag werkt ze als collectiemedewerker basisregistratie bij Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis. ‘s Avonds is ze student Informatiebeheer: Archief en Bibliotheek aan de Erasmushogeschool in Brussel. Voor haar stage klopte ze aan bij meemoo, waar ze een zestal weken het team Expertise mocht vervoegen.
Bij meemoo zitten we niet stil. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan allerlei projecten, waarvoor we gelukkig regelmatig op de hulp van leergierige stagiair(e)s kunnen rekenen. Tara Adamczyk is 20 jaar en volgt de graduaatsopleiding Informatiebeheer: Bibliotheek en Archief aan Arteveldehogeschool. In het kader van haar opleiding liep ze twee maanden stage bij het team Expertise van meemoo.
Bij meemoo zijn we trots op onze goedgevulde toolbox waarmee we jou en je werking kunnen ondersteunen. Om organisaties op weg te helpen met specifieke tools, organiseerden we op 22 oktober 2020 een eerste coachingdag. De expertisetools DPF Manager, CultURIze en de Zelfevaluatietool Digitale Maturiteit stonden centraal.
Op 6 december 2019 kwam de collegagroep digitale collectieregistratie voor de vierde keer samen. Meemoo-medewerkers verzorgden er drie parallelle workshops en twee plenaire presentaties. Erfgoedwerkers stelden er ook hun nieuwe gesubsidieerde projecten voor.
In 2018 kwamen in Tel Aviv Wikimedians en medewerkers van GLAM-instellingen van over de hele wereld samen. Het doel van de bijeenkomst was om mensen met elkaar in contact te brengen, kennis uit te wisselen rond goede praktijken in het gebruik van Wikimediaplatformen door GLAM-instellingen en Wikimedia te voeden met input over de noden van instellingen.
Van 17 tot en met 21 september 2018 hield meemoo (als PACKED vzw) het nazomers trainingskamp 'open culturele content' voor erfgoedwerkers. Gedurende vijf dagen onderzochten we met de deelnemers hoe je de principes van open culturele content in de praktijk kunt toepassen. We leerden samen nieuwe tools gebruiken, en publiceerden datasets en beelden op beschikbare online platformen. Hieronder vind je het verslag van de verschillende werksessies.
Tussen september 2015 en juni 2016 voerden we samen met Beeld en Geluid onderzoek uit naar de mogelijkheid van een gemeenschappelijke thesaurus.
In de loop van 2013 en 2014 onderzochten we met iMinds (nu imec) en enkele spelers uit de erfgoed- en cultuursector de haalbaarheid van een eengemaakte thesaurus, in het Unified Thesaurus-project.

Zoeken op CEST

Op projectcest.be vind je hoe je standaarden kan gebruiken bij het creëren, beheren en toegankelijk maken van je digitale erfgoedcollecties.

Zoeken op TRACKS

Op projecttracks.be vind je hoe je als kunstenaar of kunstenorganisatie met tools en richtlijnen aan archief- en collectiezorg kan doen.