Publicaties

Hier verzamelen we verschillende publicaties die je verder kunnen helpen in je digitale archiefpraktijk. Je vindt hier rapporten, verslagen, aanbestedingsdossiers en techblogs van meemoo.
Titel Publicatiedatum Type Categorieën

Eindrapport transferproject XDCAM

21/12/2023 Rapport Digitaliseren Digitaal geboren materiaal Digitaal archiveren

Digitalisering versus digitale migratie

5/4/2022 Techblog Digitaliseren Digitaal geboren materiaal

Loketvragen uitgespit: wat zijn ze, wie stelt ze en waarover gaan ze?

30/11/2021 Rapport Waarderen & selecteren Digitaliseren Digitaal geboren materiaal Digitaal archiveren Toegang & hergebruik Linked (open) data Rechten & privacy Digitale strategie Metadata

Beheer je digitale collectie met meemoo-tools

4/2021 Verslag Digitaliseren Digitaal geboren materiaal Toegang & hergebruik Linked (open) data Digitale strategie Metadata

Leren archiveren: een stageverslag rond de archivering van sociale media

2021 Verslag Digitaal geboren materiaal Digitaal archiveren Rechten & privacy Digitale strategie Metadata

Zelf aan de slag met onze expertisetools

16/11/2020 Verslag Digitaliseren Digitaal geboren materiaal Toegang & hergebruik Linked (open) data Digitale strategie Metadata

Colloquium Saving the Web

12/2019 Verslag Digitaal geboren materiaal Digitaal archiveren Toegang & hergebruik Digitale strategie

Workshop capteren inhoud van oude dragers

1/2019 Verslag Digitaliseren Digitaal geboren materiaal
In dit rapport blikken we terug op het XDCAM-transferproject, waarbij we meer dan 6.000 XDCAM’s of Professional Discs digitaal migreerden. Dit project liep van 2021-2022 en was meemoo's tiende digitaliseringsproject.
Op het eerste zicht is het onderscheid tussen analoog en digitaal voor de hand liggend, maar in de praktijk is dat niet altijd het geval. De term 'digitalisering' dekt bijgevolg niet altijd de lading en wordt wel vaker verkeerd gebruikt. In deze techblog scheppen we duidelijkheid over de terminologie door een duikje te nemen in de geschiedenis.
Ieder jaar vallen er meer loketvragen in onze virtuele postbus. In 2020 ontvingen we zelfs bijna 300 adviesvragen van meer dan 150 vraagstellers. Wie er zoal bij ons aanklopt, welke vragen ze hebben en hoe deze vraagstellers onze dienstverlening ervaren? We doen het van a tot z voor je uit de doeken.
Op donderdag 25 maart organiseerde meemoo voor de derde maal een coachingdag tools. Verschillende medewerkers van team expertise hielden hun agenda vrij om erfgoedwerkers te begeleiden bij het gebruik van tools die je vooruithelpen bij het beheer van digitaal erfgoed. Op het menu stonden zowel tools die meemoo zelf ontwikkelde als gratis opensourcetools van derden die een rol vervullen in de cruciale (deel)processen in een digitale collectiewerking.
Bij meemoo zitten we niet stil. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan allerlei projecten, waarvoor we gelukkig regelmatig op de hulp van leergierige stagiair(e)s kunnen rekenen. Tara Adamczyk is 20 jaar en volgt de graduaatsopleiding Informatiebeheer: Bibliotheek en Archief aan Arteveldehogeschool. In het kader van haar opleiding liep ze twee maanden stage bij het team Expertise van meemoo.
Bij meemoo zijn we trots op onze goedgevulde toolbox waarmee we jou en je werking kunnen ondersteunen. Om organisaties op weg te helpen met specifieke tools, organiseerden we op 22 oktober 2020 een eerste coachingdag. De expertisetools DPF Manager, CultURIze en de Zelfevaluatietool Digitale Maturiteit stonden centraal.
Op 18 oktober 2019 vond het colloquium ‘Saving the Web: the Promise of a Belgian Web Archive’ plaats in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. Het colloquium werd georganiseerd door de onderzoekers van het PROMISE-onderzoeksproject. Dit project, dat van start ging in 2017, heeft tot doel om een federale strategie voor het bewaren van het Belgische web uit te werken. Meemoo-collega Rony Vissers was aanwezig.
Op 3 december 2018 organiseerde meemoo, in samenwerking met LIMA en met de steun van het Algemeen Nederlands Verbond (ANV), de gratis hands-on workshop 'Capteren inhoud van oude dragers'. De deelnemers leerden niet alleen verschillende verouderde dragers herkennen, ze leerden vooral ook digitale kopieën maken van de inhoud van die dragers én de inhoud van de kopieën analyseren en gebruiken.

Zoeken op CEST

Op projectcest.be vind je hoe je standaarden kan gebruiken bij het creëren, beheren en toegankelijk maken van je digitale erfgoedcollecties.

Zoeken op TRACKS

Op projecttracks.be vind je hoe je als kunstenaar of kunstenorganisatie met tools en richtlijnen aan archief- en collectiezorg kan doen.