Hoe we samenwerken

Meemoo’s dienstverlening - of dat nu digitaliseren, bewaren, het toegankelijk maken van content of het delen van kennis is - is er op gericht om andere organisaties of actoren te helpen bij hun digitale archiefwerking en om de schat aan Vlaams archiefmateriaal toegankelijk te maken.

Dat doen we op verschillende manieren. Met sommige organisaties hebben we een vast samenwerkingsverband, met andere werken we eerder projectmatig samen.

Structureel samenwerken

Om diensten als digitalisering, archivering, digitaal beheer en het toegankelijk maken van content duurzaam uit te voeren, gaan we structurele samenwerkingen aan. Wij focussen ons op een dienstverlening op schaal én één vanuit complementariteit. Zo kunnen we onze contentpartners in bepaalde (vaak hoogtechnologische) taken ontlasten. Ook niet-commerciële organisaties die geen contentpartner kunnen of willen worden, kunnen tegen betaling gebruikmaken van onze diensten rond duurzame opslag. Hen noemen we dienstenafnemers. Voor de Plantentuin Meise bewaren wij bijvoorbeeld hun digitale herbarium, dat de organisatie zelf laat digitaliseren.

Ook met organisaties die gebruik maken van de digitaliseringsdiensten van artinflanders.be werken we structureel samen. Naast erkende musea - waarvan er heel wat contentpartner van meemoo zijn - zijn er ook organisaties die topstukken in hun collectie hebben en aanspraak kunnen maken op onze gratis dienstverlening. In de loop van 2022 wordt het afsprakenkader voor deze dienstverlening vernieuwd.

Heb je vragen over een structurele samenwerking met meemoo als contentpartner of dienstenafnemer?

Neem contact op met Debbie Esmans. Ze helpt je graag verder of verwijst je waar nodig door naar een collega. 

Educatieve partners zoals bijvoorbeeld educatieve uitgeverijen, Mediawijs of Klascement kunnen structureel of projectmatig met ons samenwerken om hun onderwijsaanbod te verrijken. Met Het Archief voor Onderwijs en artinflanders.be hebben we platformen in huis die een belangrijke rol kunnen spelen in de klas en daarbuiten.

Wil je meer weten over een educatieve samenwerking?

Neem contact op met Leen De Bruyn. Ze helpt je met plezier verder.

Projectmatig samenwerken

Naast onze vaste samenwerkingen, staan we ook open om samen projecten op te zetten. Dit doen we vooral met niet-commerciële organisaties en actoren uit cultuur, media en overheid en kunstenaars.

Advies ontvangen van meemoo

Organisaties en actoren uit cultuur, media en overheid en kunstenaars kunnen rekenen op ons advies over digitaalerfgoedprocessen. Advies geven doen we voornamelijk door loketvragen te beantwoorden over de verschillende aspecten van de digitale levenscyclus van erfgoed. We helpen erfgoedorganisaties, kunstenorganisaties en kunstenaars graag bij hun zoektocht naar het juiste antwoord hierop.

Heb je een vraag?
Contacteer Debbie Esmans
Manager Beleid, Partnerwerking en Dienstenaanbod