Audiovisueel materiaal in de klas, met Het Archief voor Onderwijs

Doelgroep:
Leerkrachten, leerkrachten-in-wording en leerlingen in het secundair onderwijs

Jongeren leven in een beeldcultuur en daar kunnen leerkrachten met audiovisueel materiaal op inspelen. Enter Het Archief voor Onderwijs: een beeldbank met kwalitatief Vlaams archiefmateriaal die meemoo samen met leerkrachten opzette. Dat materiaal wordt geselecteerd voor en door leerkrachten en steeds op basis van eindtermen en leerplandoelen.

Ook leerlingen in het secundair onderwijs hebben toegang tot het platform: zo kunnen leerkrachten het platform inzetten bij interactieve werkvormen en voor de ontwikkeling van zoekvaardigheden, mediawijsheid en mediageletterdheid.

Elke dag, in elke klas.

Dat is ons streefdoel. Wij zetten ons samen met leerkrachten, contentpartners en het onderwijsveld in om van Het Archief voor Onderwijs een nuttige onderwijstool te maken. Zo betrekken we leerkrachten bij het opzetten en verbeteren van het platform.

We houden ook vast aan het ‘teach the teacher’-principe en organiseren regionale vormingen en vormingen op aanvraag. Om aan te sluiten bij de noden en vragen in het onderwijs, werken we nauw samen met belangrijke stakeholders in het onderwijsveld zoals het Departement Onderwijs, onderwijskoepels, leerplatformen en educatieve uitgeverijen.

En dat loont. De inhoudelijke en technische kwaliteit van het platform, volledig op maat van het onderwijs, en de nauwe betrokkenheid van leerkrachten en onderwijspartners heeft het platform een snelle groei in aantal gebruikers opgeleverd. Sinds 2016 bieden we een gebruiksvriendelijk webplatform aan met audiovisueel archiefmateriaal van onze contentpartners: de openbare omroep, landelijke en regionale zenders, cultureelerfgoedinstellingen, (podium)kunstenorganisaties en overheidsdiensten.

Eind november 2019 klokte het platform af op meer dan 60.000 gebruikersaccounts, die toegang hebben tot een aanbod van meer dan 18.000 beeld- en audiofragmenten van 33 partners. In september 2020 lanceerden we het volledig vernieuwde platform.

Maak kennis met Het Archief voor Onderwijs

Heb je een vraag?
Contacteer Leen De Bruyn
Projectmanager Onderwijs & Accountmanager