Digitaal leren? Nog eenvoudiger, met het vernieuwde Archief voor Onderwijs

22 sep 2020

Kwalitatief beeld en geluid op maat van het onderwijs: sinds 2016 bieden we het aan op Het Archief voor Onderwijs. Deze zomer vernieuwden we het platform. Het grootste nieuws? Leerkrachten in het secundair onderwijs kunnen dankzij de nieuwe leerlingenruimte nu kijk- en luisteropdrachten geven in onze beeldbank.

De lancering komt er na een uitgebreid vooronderzoek naar de behoeftes van het onderwijs en leerkrachten. Zo bleek er een nood te zijn om leerlingen aan het werk te zetten met audiovisueel materiaal. Daarbovenop zetten we met het vernieuwde Archief voor Onderwijs extra in op gebruiksvriendelijkheid, op inspiratie op maat en op selectie door en voor leerkrachten.

Dankzij onze contentpartners kunnen we actueel en Vlaams (dus meestal Nederlandstalig) audiovisueel materiaal beschikbaar maken. Onze geoptimaliseerde zoekfunctie zorgt dat er nu ook vlot gefilterd kan worden op hun aanbod.

De vernieuwde site laadt sneller dan ooit”, klonk het bij leerkracht geschiedenis Bart Laureys. “Ook de verbeterde interface maakt het nog makkelijker om audiovisueel materiaal in mijn lessen te verwerken. Ik zie mezelf ook al opdrachten maken voor de leerlingen, dat wordt super!”

Leerkrachten blijven ondersteunen

Met dit vernieuwde platform beantwoorden we de vraag naar tools rond digitaal leren in het onderwijs nog beter. We verbeterden de zoekfunctie, leerkrachten kunnen filteren op vak en onderwijsniveau en ze vinden materiaal dat geselecteerd is door een redactie van gedetacheerde leerkrachten, door partners en door educatieve uitgeverijen. Een unieke verzameling van beeld en geluid uit de archieven van onze contentpartners, geselecteerd op basis van de actuele eindtermen en leerplandoelen.

Om lesgevers maximaal te ondersteunen bij het gebruik van beeld en geluid in de klas, zetten we in op het teach the teacher-principe. We ondersteunen hen met gratis workshops, online webinars, een uitgebreide FAQ en interactieve rondleidingen. Zo leren wij de leerkracht werken met ons platform en leert de leerkracht op zijn beurt aan zijn leerlingen hoe ze mediawijs kunnen omgaan met beeld en geluid. Ook voor (content)partners hebben we een aanbod aan webinars, opleidingen en ondersteuning op maat.

Meer weten over beeld en geluid in het onderwijs?

Neem snel een kijkje op het vernieuwde Archief voor Onderwijs.

We halen de pagina op, even geduld...