Workshop capteren inhoud van oude dragers

  • Verslag

Op 3 december 2018 organiseerde meemoo, in samenwerking met LIMA en met de steun van het Algemeen Nederlands Verbond (ANV), de gratis hands-on workshop 'Capteren inhoud van oude dragers'. De deelnemers leerden niet alleen verschillende verouderde dragers herkennen, ze leerden vooral ook digitale kopieën maken van de inhoud van die dragers én de inhoud van de kopieën analyseren en gebruiken.

Bij de start van de workshop werden verschillende verouderde dragers uitgestald en werd oude leesapparatuur opgesteld. Aan de deelnemers was gevraagd om ook zelf oude dragers mee te brengen. Zo konden ze ontdekken welke bestanden die bevatten. Er werden Jaz-schijven, zipdisks, cd-rom's, (Amiga-)diskettes en magneto-optische schijven meegebracht.

Workshop 'Capteren inhoud van oude dragers'. Foto: meemoo vzw

De workshop startte met een introductie tot cd-roms en de zogenaamde superfloppies. Dit zijn dragers die op diskettes lijken, maar een grotere opslagcapaciteit hebben. Na deze introductie gingen de deelnemers met de nodige begeleiding zelf aan de slag om hun verouderde dragers te capteren.

In de namiddag leerden de deelnemers verschillende andere dragerformaten herkennen en kregen ze strategieën aangeleerd om 5,25 inch en 3,5 inch diskettes te capteren die op oude DOS/Windows-, Macintosh- of Amigacomputers gebruikt werden. Na het theoretische deel gingen de deelnemers opnieuw zelf aan de slag en konden ze de aangeleerde strategieën uitproberen.

De workshop 'Capteren inhoud van oude dragers' sluit aan bij het project Resurrection Lab, waaraan we samen met iMAL tot einde februari 2019 werkten. Het doel van dit project was om zowel methodes, tools en diensten voor de preservering van born-digital content te implementeren als een mediabibliotheek te creëren die is gebaseerd op emulatie.

We halen de pagina op, even geduld...