Publicaties
Hier verzamelen we verschillende publicaties die je verder kunnen helpen in je digitale archiefpraktijk. Je vindt hier rapporten, verslagen, aanbestedingsdossiers en techblogs van meemoo.
Jaarlijks biedt het initiatief Publiekdomeindag de erfgoedsector een platform om elkaar te inspireren met acties om werken in het publiek domein te ontsluiten. De KBR, MSK Gent, het Jakob Smitsmuseum, het archeologisch depot Raakvlak, Mu.ZEE, FOMU, het Vlaams Architectuurinstituut en meemoo presenteerden op 2 februari 2021 hun verwezenlijkingen en plannen om toegang tot erfgoedcollecties waarop geen intellectuele eigendomsrechten (meer) rusten, te vergroten.
In 2019 startten we het onderzoek naar hoe een massadigitaliseringstraject van analoge fotocollecties er voor meemoo eventueel zou kunnen uitzien, in functie van de noden in de cultuur-, media- en overheidssector. Na een terreinverkenning onderzochten we ook de randvoorwaarden en haalbaarheid voor de digitalisering en archivering van Vlaamse fotocollecties. Dit resulteerde in 10 concrete voorstellen.
Bij meemoo zijn we trots op onze goedgevulde toolbox waarmee we jou en je werking kunnen ondersteunen. Om organisaties op weg te helpen met specifieke tools, organiseerden we op 22 oktober 2020 een eerste coachingdag. De expertisetools DPF Manager, CultURIze en de Zelfevaluatietool Digitale Maturiteit stonden centraal.
Net als de voorbije jaren organiseerden we ook deze zomer een bootcamp rond open culturele data. Deze keer sloegen deelnemers virtueel de tenten op om te leren hoe ze data volgens de FAIR-principes beschikbaar kunnen maken op het web.
Kunnen we onze contentpartners met fotomateriaal ondersteunen en hoe kunnen we dit aanpakken? In maart 2019 vatten we het eerste deel van een verkennende studie aan rond de massadigitalisering van fotocollecties. De eerste resultaten kan je nu nalezen.
Dit aanbestedingsdossier heeft betrekking op de digitale transfer van cd-da, cd-r(w), dvd-video en dvd-r(w).
Eens je weet welke content of data je precies als linked data wil publiceren, komt de volgende stap: hoe ga je dat doen? Welke ontologie ga je bijvoorbeeld gebruiken? En hoe ga je die linked data consulteren? Wij werpen licht op de methodes die we samen met IDlab (imec) toepasten.
In 2019 vatten we de digitalisering van Digital Video-formaten aan, maar eerst vond een grondige voorbereiding plaats. Lees hier onze eerste conclusies.
Op 14 februari 2020 kwamen 25 collega’s uit de sector samen om ideeën en ervaringen uit te wisselen over de digitalisering van kranten en tijdschriften.
Het Rijksmuseum organiseerde op 22 november 2019 in Amsterdam de internationale conferentie Sharing is Caring X. Het centrale thema was de toepassing van de FAIR-principes in de erfgoedsector. Meemoo-medewerkers Karen Vander Plaetse en Rony Vissers waren aanwezig.
Op 26 november 2019 stelden meemoo (als PACKED) en Open Knowledge Belgium (OKBE) CultURIze voor, een tool waarmee collectiebeheerders zelf persistente URI’s kunnen beheren voor de ontsluiting van hun collectie op het web.
De projectpartners van ADOCHS (Auditing Digital Outputs in the Cultural Heritage Sector), een project met ondersteuning van BELSPO (federaal wetenschapsbeleid), organiseerden op 22 november 2019 een studiedag over linked data in de Koninklijke Bibliotheek. Meemoo-medewerker Bart Magnus stak er zijn licht op.
Op 4, 5 en 6 december 2019 ging de vierde editie van No Time To Wait door in Boedapest. No Time To Wait is een jaarlijks symposium ontstaan als onderdeel van het Europese PREFORMA-project, waarin meemoo (als PACKED) betrokken was als partner. De workshops en presentaties op het symposium behandelen onderwerpen zoals open standaarden, open media, en het gebruik van de formaten FFV1 en Matroska in audiovisuele digitalisering. Meemoo-medewerker Lode was aanwezig en bracht verslag uit.
Op 18 oktober 2019 vond het colloquium ‘Saving the Web: the Promise of a Belgian Web Archive’ plaats in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. Het colloquium werd georganiseerd door de onderzoekers van het PROMISE-onderzoeksproject. Dit project, dat van start ging in 2017, heeft tot doel om een federale strategie voor het bewaren van het Belgische web uit te werken. Meemoo-collega (als PACKED-medewerker) Rony Vissers was aanwezig.
In het najaar van 2019 organiseerden we voor de tweede keer het bootcamp open culturele data: een vijfdaags ‘open data-bad’ dat deelnemers inwijdt in alles wat er komt kijken bij het openmaken van culturele data. Gedurende vijf dagen kregen deelnemers de kans om het idee te laten rijpen over wat open data precies voor hun organisatie kan betekenen.
Zoeken op CEST
Op projectcest.be vind je hoe je standaarden kan gebruiken bij het creëren, beheren en toegankelijk maken van je digitale erfgoedcollecties.
Zoeken op TRACKS
Op projecttracks.be vind je hoe je als kunstenaar of kunstenorganisatie met tools en richtlijnen aan archief- en collectiezorg kan doen.