Publicaties

Hier verzamelen we verschillende publicaties die je verder kunnen helpen in je digitale archiefpraktijk. Je vindt hier rapporten, verslagen, aanbestedingsdossiers en techblogs van meemoo.
Titel Publicatiedatum Type Categorieën

Verslag Studiedag Persistente Identificatie

20/9/2023 Verslag Digitale strategie

Aanbestedingsdossier Vlaamse Erfgoeddatabank

6/7/2023 Aanbestedingsdossier Toegang & hergebruik Digitale strategie Metadata

Verslag Collegagroep Digitale Collectieregistratie

14/6/2023 Verslag Digitale strategie Metadata

Rapport: hoe digitaal matuur zijn Vlaamse culturele organisaties?

27/1/2022 Rapport Digitale strategie

Loketvragen uitgespit: wat zijn ze, wie stelt ze en waarover gaan ze?

30/11/2021 Rapport Waarderen & selecteren Digitaliseren Digitaal geboren materiaal Digitaal archiveren Toegang & hergebruik Linked (open) data Rechten & privacy Digitale strategie Metadata

Beheer je digitale collectie met meemoo-tools

4/2021 Verslag Digitaliseren Digitaal geboren materiaal Toegang & hergebruik Linked (open) data Digitale strategie Metadata

Leren archiveren: een stageverslag rond de archivering van sociale media

2021 Verslag Digitaal geboren materiaal Digitaal archiveren Rechten & privacy Digitale strategie Metadata

Zelf aan de slag met onze expertisetools

16/11/2020 Verslag Digitaliseren Digitaal geboren materiaal Toegang & hergebruik Linked (open) data Digitale strategie Metadata

Collegagroep Digitale Participatie: bijeenkomst december 2019

1/2020 Verslag Toegang & hergebruik Digitale strategie

Collegagroep Digitale Collectieregistratie

1/2020 Verslag Digitaal archiveren Linked (open) data Digitale strategie Metadata

CultURIze-workshop met OKBE

12/2019 Verslag Toegang & hergebruik Linked (open) data Digitale strategie

Colloquium Saving the Web

12/2019 Verslag Digitaal geboren materiaal Digitaal archiveren Toegang & hergebruik Digitale strategie

Conferentie BeMuseum 2019

11/2019 Verslag Digitale strategie

Informatie aan Zee VVBAD

10/2019 Verslag Toegang & hergebruik Digitale strategie

Contactdag Vlaamse erfgoeddatabanken

6/2019 Verslag Toegang & hergebruik Digitale strategie
Na 10 jaar onderzoek naar en projecten rond persistente identificatie vonden we het hoog tijd voor een studiedag. Want wat is er sinds 2013 gebeurd rond persistente identificatie in de erfgoedsector? Waar staat de sector vandaag en wat zijn de uitdagingen voor de toekomst? Op 19 september kwamen we samen met tal van deelnemers uit archieven, bibliotheken en musea om dit vraagstuk te ontleden.
Dit dossier heeft betrekking op de selectie van de Vlaamse Erfgoeddatabank, een nieuw centraal beheerd collectiebeheersysteem met bijhorende dienstverlening.
Op 16 maart 2023 kwam de collegagroep digitale collectieregistratie voor de elfde keer samen. Deze keer op het menu? Vier collega’s uit de cultureelerfgoedsector deelden de resultaten van hun afgelopen registratieprojecten, die meemoo begeleidde in het kader van de inhaalbeweging digitale collectiedata. Daarnaast stonden de thema’s beeldherkenning en de creatie en ontsluiting van 3D-modellen in de kijker.
In 2019 lanceerde meemoo de Zelfevaluatietool Digitale Maturiteit op vraag van het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Met deze online tool kunnen organisaties uit het brede culturele veld inschatten hoe digitaal volwassen ze zijn. Inmiddels zijn we drie jaar verder. We maakten een uitgebreide analyse op basis van de antwoorden van organisaties die de Zelfevaluatietool volledig én niet-anoniem invulden.
Ieder jaar vallen er meer loketvragen in onze virtuele postbus. In 2020 ontvingen we zelfs bijna 300 adviesvragen van meer dan 150 vraagstellers. Wie er zoal bij ons aanklopt, welke vragen ze hebben en hoe deze vraagstellers onze dienstverlening ervaren? We doen het van a tot z voor je uit de doeken.
Op donderdag 25 maart organiseerde meemoo voor de derde maal een coachingdag tools. Verschillende medewerkers van team expertise hielden hun agenda vrij om erfgoedwerkers te begeleiden bij het gebruik van tools die je vooruithelpen bij het beheer van digitaal erfgoed. Op het menu stonden zowel tools die meemoo zelf ontwikkelde als gratis opensourcetools van derden die een rol vervullen in de cruciale (deel)processen in een digitale collectiewerking.
Bij meemoo zitten we niet stil. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan allerlei projecten, waarvoor we gelukkig regelmatig op de hulp van leergierige stagiair(e)s kunnen rekenen. Tara Adamczyk is 20 jaar en volgt de graduaatsopleiding Informatiebeheer: Bibliotheek en Archief aan Arteveldehogeschool. In het kader van haar opleiding liep ze twee maanden stage bij het team Expertise van meemoo.
Bij meemoo zijn we trots op onze goedgevulde toolbox waarmee we jou en je werking kunnen ondersteunen. Om organisaties op weg te helpen met specifieke tools, organiseerden we op 22 oktober 2020 een eerste coachingdag. De expertisetools DPF Manager, CultURIze en de Zelfevaluatietool Digitale Maturiteit stonden centraal.
Op 12 december 2019 kwamen deelnemers tijdens de Collegagroep Digitale Participatie in het Brugse Sint-Janshospitaal meer te weten over verschillende projecten rond digitale strategie en participatie van de Brugse musea.
Op 6 december 2019 kwam de collegagroep digitale collectieregistratie voor de vierde keer samen. Meemoo-medewerkers verzorgden er drie parallelle workshops en twee plenaire presentaties. Erfgoedwerkers stelden er ook hun nieuwe gesubsidieerde projecten voor.
Op 26 november 2019 stelden meemoo en Open Knowledge Belgium (OKBE) CultURIze voor, een tool waarmee collectiebeheerders zelf persistente URI’s kunnen beheren voor de ontsluiting van hun collectie op het web.
Op 18 oktober 2019 vond het colloquium ‘Saving the Web: the Promise of a Belgian Web Archive’ plaats in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. Het colloquium werd georganiseerd door de onderzoekers van het PROMISE-onderzoeksproject. Dit project, dat van start ging in 2017, heeft tot doel om een federale strategie voor het bewaren van het Belgische web uit te werken. Meemoo-collega Rony Vissers was aanwezig.
Op 11 oktober 2019 vond de derde editie van de conferentie BeMuseum plaats. In een land waar erfgoedprofessionals uit de verschillende landsdelen elkaar weinig ontmoeten, wil de conferentie BeMuseum een plek voor dialoog, uitwisseling en samenwerking zijn.
Op 19 en 20 september 2019 verzamelden alle informatieprofessionals in Oostende voor Informatie aan Zee, de tweejaarlijkse conferentie van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie (VVBAD). Het programma bood een grote diversiteit aan presentaties, workshops, panels, productpresentaties en een beursgedeelte.
Op 11 juni 2019 was het verzamelen geblazen voor de partners en gebruikers van de Vlaamse erfgoeddatabanken en iedereen die rond de registratie, het beheer en de ontsluiting van cultureel erfgoed in Vlaanderen werkt.

Zoeken op CEST

Op projectcest.be vind je hoe je standaarden kan gebruiken bij het creëren, beheren en toegankelijk maken van je digitale erfgoedcollecties.

Zoeken op TRACKS

Op projecttracks.be vind je hoe je als kunstenaar of kunstenorganisatie met tools en richtlijnen aan archief- en collectiezorg kan doen.