Gerelateerd nieuws


Een eerste terugblik op 2023

2 apr 2024

2023 was een jaar vol hoogtepunten. Iets gemist? Loop even mee door de opvallendste cijfers.

+800.000 erfgoedparels gedigitaliseerd

2023 was het jaar waarin we het Gecoördineerd Initiatief voor Vlaamse Erfgoeddigitalisering (GIVE) feestelijk afsloten. Drie jaar lang spanden we ons samen met tal van partners in om een massa aan kranten, glasplaten en topstukken digitaal veilig te stellen. Onderweg waagden we ons aan nieuwe methoden, zoals het scannen van 3D-objecten. Benieuwd naar de resultaten? Ga op ontdekking via totindetail.be

We timmerden in 2023 ook verder aan het veiligstellen van de content op dragers met beeld en geluid. De inhoud van 1.180 aangetaste films en 1.140 videodragers kreeg een digitale evenknie. Daarmee komen we in totaal op 544.000 gedigitaliseerde audiovisuele dragers, goed voor 85% van het totale aantal dat ons vandaag bekend is.

+1 miljoen nieuwe items in het meemoo-archiefsysteem

Onze contentpartners steunen op ons voor de duurzame bewaring van hun digitale collecties. Vorig jaar vonden meer dan 1 miljoen nieuwe items hun weg naar het meemoo-archiefsysteem: een record!  In totaal bewaarden we eind 2023 meer dan 7,6 miljoen digitale objecten voor onze partners. Hiermee overschrijden we de kaap van 25 petabyte. Je bent meer dan 13 jaar zoet om dat allemaal te bekijken en beluisteren. 

Groei van het aantal objecten in het meemoo-archiefsysteem van 2014 tot 2023.

860.000 van deze bestanden kwamen ons archiefsysteem binnen via digitale instroom. En ook het GIVE-project zorgde voor een stevige groei. Niet alleen in het aantal digitale objecten, maar ook op het vlak van de metadata die dit materiaal beschrijven. In het GIVE-metadataproject schakelden we de hulp in van artificiële intelligentie (AI) om de audio- en videofragmenten in ons archiefsysteem inhoudelijk beter te beschrijven. We transcribeerden 170.000 uur aan geluid én haalden uit die teksten nog eens 6,5 miljoen relevante namen van personen, gebeurtenissen en plaatsen. In het videomateriaal detecteerden we 3,3 miljoen gezichten, waarvan 225.000 ook gekoppeld konden worden aan de naam van een publiek persoon. Heel wat herkende personen passeerden meermaals de revue: uiteindelijk kloppen we af op 2.500 uniek herkende personen.

Ruim 21.000 gratis downloads op artinflanders.be

De digitale reproducties van kunstwerken en erfgoedobjecten op artinflanders.be vielen ook in 2023 weer in de smaak: bezoekers van onze kunst- en erfgoedbeeldbank drukten maar liefst 21.900 keer op de downloadknop. Bijna 6.000 downloads meer dan in 2022!

hetarchief.be

Meer dan 870 aanvragen naar fragmenten op hetarchief.be

Afgelopen zomer lanceerden we de vernieuwde versie van hetarchief.be. Nieuwe functionaliteiten in een modern en gebruiksvriendelijk jasje: check! Sindsdien doorzoek je er nog vlotter de beschrijvingen bij het beeld en geluid van 140 van onze contentpartners, en kan je nog eenvoudiger fragmenten aanvragen bij hen.

Dat bezoekers enthousiast zijn over het nieuwe platform is duidelijk. Het aantal aanvragen naar fragmenten evolueert sinds de lancering in stijgende lijn: 51 contentpartners kregen in 2023 in totaal 874 aanvragen in de bus. Daarnaast gebruiken 9 organisaties de bezoekertoolintegratie op hetarchief.be om hun audio en video ter plekke raadpleegbaar te maken. Het vernieuwde platform vormt zo nog beter de brug tussen het grote publiek en het archiefmateriaal dat de Vlaamse cultuur-, media- en erfgoedsector rijk is.

+12.800 nieuwe opdrachten voor leerlingen secundair op Het Archief voor Onderwijs

Beeld en geluid op maat van het onderwijs? Met Het Archief voor Onderwijs brengen we al jarenlang Vlaams audiovisueel archiefmateriaal tot in de klas. Sinds 2020 gebeurt dat ook in activerende vorm: met kijk-, luister-, zoek- en bouwoefeningen kunnen leerkrachten secundair onderwijs hun leerlingen aan het werk zetten. En dat doen ze steeds enthousiaster: vorig jaar stelden leerkrachten 12.800 opdrachten samen voor hun leerlingen. 30% meer dan het jaar voordien!

313 vragen om advies beantwoord

Naast digitaliseren en archiveren, delen we bij meemoo kennis over digitale erfgoedprocessen én bouwen we voortdurend onze eigen expertise uit. Dat doen we aan de hand van projecten, vormingen, collegagroepen en kennispublicaties. Daarnaast beantwoorden we ook vragen om advies. In 2023 kregen we 313 loketvragen in de bus, afkomstig van 164 verschillende vraagstellers. De meest prangende topics? Dat waren digitalisering, ontsluiting, kennisdeling, digitale collectieregistratie en linked (open) data. 

Welkom aan 9 nieuwe contentpartners

Zonder onze contentpartners zou bovenstaande niet mogelijk geweest zijn. Vorig jaar verwelkomden we 9 nieuwe organisaties in onze contentpartnerkring: 5 musea, 1 erfgoedcel en 3 podiumkunstenorganisaties. Met 181 zijn ze nu in totaal. Benieuwd wie onze contentpartners zijn? Het overzicht vind je hier.

Nog niet uitgelezen? Zoals altijd blikken we binnenkort uitgebreider terug op 2023. Meld je aan op onze nieuwsbrief, en mis het niet. In de tussentijd kan je de jaarverslagen van vorige jaren al eens doorbladeren. 

We halen de pagina op, even geduld...