De cijfers die ons jaar maakten

8 feb 2023

Benieuwd hoe we in 2022 opnieuw ons uiterste best deden om het verleden tot leven te brengen? We delen vandaag enkele opmerkelijke cijfers.

500.000 nieuwe items bewaard in het meemoo-archiefsysteem

Vorig jaar verwelkomden we bijna een half miljoen items in het meemoo-archiefsysteem, samen goed voor 3,6 petabyte (PB). Het overgrote deel kwam ons archiefsysteem binnen via digitale instroom. Terwijl het materiaal voorgaande jaren vooral afkomstig was van de cultuursector, archiveerden we in 2022 opvallend veel bestanden uit de mediahoek.

De kaap van 20 petabyte bereikten we overigens al aan het begin van 2022. Inmiddels zitten we aan 23,5 PB: omgerekend zo'n 5 miljoen dvd's of bijna 34 miljoen cd's. Hallucinant!

Kaap van 16.000 geregistreerde films gerond 

In oktober vierden we de Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed met een opmerkelijk wapenfeit: sinds 2015 werden al ruim 16.000 films uit de collectie van 61 Vlaamse cultureelerfgoedinstellingen geregistreerd. Een werk van lange adem, waardoor we voor het eerst zicht krijgen op een bijzonder versnipperd filmlandschap. Benieuwd naar onze inzichten? Lees de whitepaper. 

Uit die 16.000 geregistreerde films werden meer dan 7.000 aangetaste exemplaren geselecteerd voor digitalisering. In 2022 stelden we bijna 1.300 aangetaste acetaatfilms digitaal veilig - wat maakt dat 65% van de tot nu toe gekende aangetaste films inmiddels gedigitaliseerd is. 

Ruim 16.000 downloads op artinflanders.be

Maar liefst 35 dagen spendeerden we in 2022 aan de fotografische registratie van kunst en erfgoed voor beeldbank artinflanders.be. In totaal deden we 11 verschillende locaties aan om 636 werken vast te leggen op de gevoelige plaat.

De intussen ruim 21.000 beelden uit meer dan 60 Vlaamse museum- en erfgoedcollecties op artinflanders.be werden vorig jaar trouwens weer goed gesmaakt. De downloadknop werd zo'n 16.000 keer ingedrukt.

25.000 beeld- en geluidsfragmenten op Het Archief voor Onderwijs

Net voor het einde van het jaar verscheen het 25.000ste fragment op ons onderwijsplatform, geselecteerd voor én door leerkrachten. Zo brengen we nog meer archiefmateriaal van onze partners uit cultuur, media en overheid tot in de klas. 

Kort na het jaareinde volgde overigens meteen een nieuwe mijlpaal: ons onderwijsplatform blies 7 kaarsjes uit! Klik door voor 7 hoogtepunten uit deze 7 boeiende jaren.

Ruim 800 aanvragen via hetarchief.be

Wist je dat je op hetarchief.be niet alleen ruim één miljoen beeld- en geluidsitems van onze contentpartners kan doorzoeken, maar ook kan aanvragen? In 2022 kregen 47 verschillende contentpartners hierdoor in totaal 818 aanvragen in de bus. Zo vormen we mee de schakel tussen het grote publiek en het archiefmateriaal dat de Vlaamse cultuur-, media en erfgoedsector rijk is.

Net geen 50 vormingen en events

Om kennis te delen met collega's uit de sector en onze contentpartners te ontmoeten, organiseren we geregeld vormingen en events. In 2022 zat onze agenda met 49 bijeenkomsten goed vol. Wil jij er dit jaar ook bij zijn, check dan even de eventkalender.

Meer dan 280 loketvragen over digitaal erfgoed beantwoord

Actoren uit de cultureelerfgoed- en kunstensector kunnen met al hun vragen over digitaalerfgoedprocessen terecht bij ons digitaal loket. Vorig jaar zetten we met alle plezier onze expertise in door 281 loketvragen te beantwoorden, een kleine dip tegenover het recordaantal van het jaar voordien. Bijna de helft van die vragen werd gesteld door musea, gevolgd door archieven, erfgoedcellen en andere dienstverlenende organisaties. Er bereikten ons vragen uit heel Vlaanderen en zelfs Nederland, met Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen op kop.

Zit je zelf met een prangende vraag? Laat het ons weten!

10 nieuwe contentpartners verwelkomd

Zonder onze contentpartners en het archiefmateriaal dat zij ons toevertrouwen zouden bovenstaande hoogtepunten niet mogelijk zijn. Vorig jaar mochten we 10 nieuwe contentpartners aan ons netwerk toevoegen: 7 musea, 2 erfgoedbibliotheken en 1 erfgoedcel. Met z'n 172 zijn ze inmiddels. Benieuwd met wie we allemaal samenwerken? Hier vind je het overzicht.

Meer lezen? Zoals altijd doen we later dit jaar uitgebreider verslag over 2022. In de tussentijd kan je de samenvatting van de jaarverslagen van vorige jaren al eens doorbladeren. 

We halen de pagina op, even geduld...