Meemoo-archiefsysteem rondt kaap van 20 petabyte

13 mrt 2022

Het meemoo-archiefsysteem huist een gigantisch aantal bestanden. Niet alleen blijven we nieuw materiaal en nieuwe materiaaltypes van onze contentpartners digitaliseren en duurzaam archiveren, ook via digitale instroom stroomt er heel wat binnen. Begin dit jaar overschreden we de kaap van 20 petabyte (PB): een mijlpaal waar we graag even bij stilstaan.

Als je weet dat 1 PB evenveel is als 1,000 terabyte (TB), en 1 TB aan opslag gelijk staat aan 1430 cd's of 213 dvd's, dan begrijp je dat de hoeveelheid die we bewaren in het meemoo-archiefsysteem niet min is. Een snelle rekensom leert ons dat 20 PB het equivalent is van 4,26 miljoen dvd's, of maar liefst 28,6 miljoen cd's. Indrukwekkend!

Meemoo-archiefsysteem nader bekeken

In het meemoo-archiefsysteem bewaren we vandaag om precies te zijn 20,538 petabyte aan materiaal. Het grootste deel daarvan is afkomstig van videobestanden: die beslaan maar liefst 19 PB. Nochtans bevat het archiefsysteem anderhalf keer meer afbeeldingen, maar die nemen een pak minder ruimte in. Naast video's en afbeeldingen archiveren we ook audiobestanden, kranten, film en documenten voor onze contentpartners. Daar komen in de toekomst ook andere bestandstypes bij, zoals bijvoorbeeld glasplaten uit de GIVE-projecten.

Hieronder zie je de verdeling qua aantallen en bestandsgroottes.

Wist je trouwens dat 20 PB gelijk is aan 0,020 exabyte? We zijn dus stilaan op weg naar een nieuwe mijlpaal, al zal het nog wel even duren voor we deze legendarische eenheid aantikken. Wil je meer weten over onze digitale archiefwerking? Klik dan snel verder.

We halen de pagina op, even geduld...