Storagemigratie meemoo-archiefsysteem in volle gang

6 jul 2021

Het meemoo-archiefsysteem bevat een duizelingwekkend aantal beeld- en geluidsfragmenten. Eind vorig jaar overschreden we de kaap van 16 PB aan digitale bestanden, het equivalent van 24 miljoen cd-roms. De duurzame bewaring van dit materiaal is een van onze kerntaken. Om onze opslagcapaciteit te vergroten, gingen we vorige zomer van start met een grootschalige storagemigratie. Welke stappen we intussen gezet hebben? Je leest het hier.

Waarom we dit doen

Voor de opslag van het materiaal in ons archiefsysteem hoeven we gelukkig niet te rekenen op cd-roms. We maken liever gebruik van een duurzame tape-infrastructuur die geschikt is voor grote volumes archiefmateriaal. Tot voor kort opteerden we voor LTO6-tapes met een opslagcapaciteit van 2,5 TB per stuk. Momenteel maken we voor contentpartners met een groot opslagvolume de omschakeling naar LTO8. Het voordeel? Deze laatste soort kan tot vijf keer meer materiaal herbergen.

Niet alleen groeit onze opslagcapaciteit zo mee met onze opslagnoden, het stelt ons ook in staat om in één beweging de integriteit van de archiefbestanden te controleren. De inhoud van elke tape wordt gelezen en pas na interne controle weggeschreven naar een nieuwe tape. Zit er een fout in het bestand? Dan herstellen we het met behulp van één van de drie kopieën die we altijd achter de hand hebben.

Hoever staan we?

Na een periode van intensieve voorbereiding gingen we aan de slag met de migratie van het archiefmateriaal van de regionale omroepen. Inmiddels zit de verhuis van de content van Focus-WTV, TV Oost, TV Limburg en BRUZZ erop. Momenteel leggen we ons toe op het materiaal van ROB-tv.

Daarna op de planning? De migratie van de content van RINGtv, RTV, AVS en ATV. Later dit jaar is het archiefmateriaal van de openbare omroep aan de beurt. Als dit achter de rug is, kunnen we in 2022 van start gaan met onze andere contentpartners. Dit combineren we met de omzetting naar een nieuw bestandsformaat.

LTO6-tapes blijven in roulatie

Toch behoren de oorspronkelijke LTO6-tapes nog niet tot het verleden. Voor organisaties met een bescheiden groei blijft het efficiënter om hiervan gebruik te maken. Voor hen duurt het namelijk aanzienlijk langer om een LTO8-tape (met opslagcapaciteit tot 12 TB) te vullen. Omdat we op gezette tijden kopieën naar onze offline opslagbunker sturen, is het weinig zinvol om er grotendeels lege tapes onder te brengen. Daarom opteren we in dat geval nog steeds voor LTO6, al worden de bestanden wel omgezet naar het nieuwe bestandsformaat.

We halen de pagina op, even geduld...