Cijfers uit 2020 die je WEL wil zien

7 feb 2021

We hoeven je niet te vertellen dat 2020 niet volledig volgens plan ging. Er werd geschoven in prioriteiten, onze collega’s gingen voltijds thuiswerken en ook bij onze partners veranderde één en ander. Dat betekent echter niet dat 2020 een verloren jaar was. Zoals altijd delen we graag enkele belangrijke en opvallende cijfers met je.

Bijna 24.000 uur aan materiaal gemigreerd naar duurzaam formaat

In 2020 werd er materiaal van 35.950 dragers gemigreerd naar duurzame bestandsformaten. Dat is goed voor 23.603 uur aan beeld en geluid. Om dat tastbaar voor je te maken: dat betekent dat er voor elk uur van het jaar drie uur aan audiovisueel materiaal werd gedigitaliseerd.

Weetje: van alle in 2020 gemigreerde dragers kwam meer dan de helft van DPG Media. We zijn voor hen namelijk volop bezig geweest met de digitalisering van Betacam SP- en Betacam SX-cassettes. Dit najaar werd bovendien de 500.000ste drager in onze geschiedenis omgezet. Een half miljoen!

De digitalisering vond dit jaar plaats in vier landen: België (Memnon), Nederland (Picturae), Frankrijk (Vectracom) en Groot-Brittannië (R3Store). Eigenlijk waren we van plan zo'n 50.000 dragers te digitaliseren dit jaar. Dat het veel minder is, heeft de volgende oorzaken:

  • Nog niet alle cijfers zijn bekend. In de komende maanden worden deze mogelijk nog licht bijgestuurd.

  • Er zijn minder dragers dan we gedacht hadden: veel contentpartners hadden hun aantallen wat overschat en dat laat zich dan vooral voelen in het jaar dat projecten aflopen. 2020 dus.

  • De coronamaatregelen hebben bij veel projecten voor vertraging gezorgd. In april hadden we omwille van de coronamaatregelen een absoluut diepterecord met maar 387 omgezette dragers. Ter vergelijking, ons langjarig gemiddelde ligt op bijna 5.800 per maand.

Alle digitaliseringsprojecten hebben onder de pandemie geleden, behalve de digitalisering van de collectie van de Witte Paters. Die ging juist iets sneller omdat onze films al bij het digitaliseringsbedrijf R3Store lagen terwijl de toevoer van andere klanten stokte. Ze konden zich dus 100% op deze films van KADOC focussen.

Bijna 1 miljoen nieuwe objecten in het archiefsysteem bewaard

In 2020 vonden meer dan 900.000 objecten hun weg naar het meemoo-archiefsysteem. Die objecten komen zowel uit digitalisering als uit de instroom van digitale collecties. Zo archiveerden we in 2020 ons 5 miljoenste object! Op het eind van het jaar telde het archiefsysteem meer dan 5.250.000 objecten.

Om de leesbaarheid - en daarmee de toegankelijkheid - van al die content te garanderen en om de capaciteit van het archief te vergroten, begonnen we de voorbije zomer aan een grote storagemigratie. We blijven onze bestaande tape-infrastructuur gebruiken maar schakelen over van LTO6-tapes naar LTO8. Door die omschakeling verhoogden we de capaciteit van onze infrastructuur van 17 PB naar meer dan 70 PB.

Ter illustratie, alles samen is er het voorbije jaar 2,5 PB aan audiovisueel materiaal toegevoegd voor duurzame bewaring. Eind 2020 klokten we af op 16,3 PB die we voor onze contentpartners in het archiefsysteem bewaren. Met onze vernieuwde infrastructuur kunnen we er dus weer voor een paar jaar tegen.

Meer dan duizend aanwezigen op (online) expertise-events

Via projecten, adviestrajecten en natuurlijk uit onze eigen werking verzamelen wij actief heel wat kennis en ervaring over digitale archiefwerking. Die kennis delen we met organisaties en actoren in cultuur, media en overheid via events, vormingen en publicaties. In de eerste helft van het jaar strooide corona hier roet in het eten, maar we konden al snel overschakelen naar succesvolle online events. In totaal organiseerden we zo 24 vormingen, collegagroepen en coachings waarop we zo'n 1.112 deelnemers mochten verwelkomen. We schreven 18 publicaties voor externe websites en magazines over een waaier aan onderwerpen, van het digitaliseren van documenten tot SEO en linked data.

We ontvangen ook heel wat gerichte vragen uit het veld. In 2020 beantwoordden we 255 loketvragen. Het gaat hier om voorlopige cijfers. Soms zijn die antwoorden kort en to the point, soms leiden ze naar een nieuw project samen met de vraagsteller.

Onze expertise-collega’s werkten in totaal op 27 projecten in 2020. Soms startten we die projecten zelf op, vaak worden we ook gevraagd als partner door andere organisaties. Op het einde van het jaar werden acht projecten afgerond. De andere projecten lopen verder in 2021 of zelfs later. Meer over onze projecten vind je hier.

We halen de pagina op, even geduld...