Onderzoek welk deel van jouw collectie tot het publiek domein behoort

3 feb 2021

Wat als je jouw collectie online toegankelijk kon maken zonder zorgen? Op collecties die tot het publiek domein behoren rust geen auteursrechtelijke bescherming (meer). Ze kunnen dus maximaal digitaal ontsloten worden. Daarvoor is het noodzakelijk om de auteursrechtelijke status van je collectiestukken te kennen. Maar hoe weet je op welke onderdelen van je collectie er geen auteursrechtelijke bescherming (meer) rust?

Je kan dit collectiestuk per collectiestuk gaan uitzoeken, maar dat is erg tijdsintensief. Daarom kregen we de opdracht van het Departement Cultuur, Jeugd en Media om hier een handige tool voor te ontwikkelen. Die tool - toepasselijk de Publiekdomeintool genoemd - is vandaag klaar voor gebruik.

Wat doet de Publiekdomeintool?

De tool maakt gebruik van informatie die al bekend is, zoals de creatiedatum of het overlijdensjaar van de maker van het collectiestuk. Door die gegevens op een slimme manier te combineren met gegevens in Wikidata, neemt deze tool je een stuk van het manuele werk uit handen.

Op basis van de beschikbare gegevens geeft de tool aan welke werken zich met zekerheid in het publieke domein bevinden, en wanneer de auteursrechtelijke bescherming verstrijkt op werken die zich met zekerheid vandaag nog niet in het publieke domein bevinden. Zo krijg je sneller zicht op welke delen van je collectie je online toegankelijk kan maken zonder zorgen.

Vragen, opmerkingen en feedback zijn heel erg welkom en kunnen gebruikt worden om de tool verder te verbeteren. Neem hiervoor contact op met onze collega Bart Magnus.

We halen de pagina op, even geduld...