Publiekdomeintool: kan jouw collectie gedeeld worden?

Eén van de kerntaken van meemoo is content toegankelijk (helpen) maken. Zeker collecties die tot het publiek domein behoren, kunnen maximaal digitaal ontsloten worden. Maar hoe weet je welke onderdelen van je collectie tot het publiek domein behoren? Met de Publiekdomeintool krijg je als collectiebeheerder een duwtje in de rug om de auteursrechtelijke status van je collectiestukken te bepalen.

Waarom is het belangrijk om een rechtenstatus te bepalen?

Martin Bisof mbisof, CC0, via Wikimedia Commons

Auteursrechtelijke bescherming duurt niet eeuwig. Binnen de Europese Unie komt creatief werk 70 jaar na de dood van de langstlevende maker in het publiek domein. Het betekent dat vanaf dan geen toestemming meer nodig is van makers, hun vertegenwoordigers of erfgenamen om het werk te hergebruiken. Of iets wel of niet (meer) auteursrechtelijk beschermd is, is dus van groot belang voor iedereen die op een correcte manier aan de slag wil met collecties.

Uitdaging

Om maximaal open te stellen wat tot het publiek domein behoort en de auteursrechtelijke bescherming van de andere collectiestukken te respecteren, is het noodzakelijk om de rechtenstatus van je collectiestukken te kennen. De rechtenstatus van collectiestukken vastleggen is een erg tijdsintensieve klus, zeker wanneer je het stuk voor stuk moet aanpakken. Daarom willen we jou ondersteunen met kennis en de juiste tools.

Vaak is er al heel wat informatie bekend die kan helpen om het bepalen van de rechtenstatus deels te automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan de creatiedatum of het overlijdensjaar van de maker. Door op een slimme manier gegevens uit je beheersysteem te combineren met gegevens in Wikidata, neemt deze tool je een stuk van het manuele werk uit handen. Zo krijg je sneller zicht op de auteursrechtelijke status van (minstens een deel van) je collectie.

Onze rol

We ontwikkelden deze tool in 2020 in opdracht van het Departement Cultuur, Jeugd en Media, in het kader van de strategische visienota Een Vlaams cultuurbeleid in het digitale tijdperk. Corecrew stond in voor de technische ontwikkeling.

Aanpak

In 2020 zijn we begonnen met het ontwikkelen van deze tool. In november zullen de eerste testers er gebruik van kunnen maken. Op basis van hun bevindingen zullen we de Publiekdomeintool verder verfijnen, zodat die naar het einde van het jaar beschikbaar wordt voor iedereen.

Heb je een vraag?
Contacteer Bart Magnus
Medewerker Expertise