Gerelateerde events


Gerelateerd nieuws


Gerelateerde publicaties


Gerelateerde projecten


Rechtenworkshop Publiekdomeindag 2022

17 feb 2022 | online

Wil je achterhalen welke (delen van je) collecties je makkelijk open en toegankelijk kan maken? Stoot je daarbij wel eens op een probleem? Geen nood, een opendatabeleid implementeren is geen makkelijke klus. We kijken er alvast naar uit om je van de nodige bagage te voorzien tijdens deze rechtenworkshop op 17 februari. Bovendien reiken we je met onze Publiekdomeintool een instrument aan dat jouw werklast, die bij het bepalen van de rechtenstatus van een collectie aanzienlijk is, kan verminderen.

In het kader van Publiekdomeindag organiseren we jaarlijks een uitgebreide rechtenworkshop. Tijdens deze workshop kom je meer te weten over de juridische achtergrond van het publiek domein, leer je deze theorie om te zetten in de praktijk én ontdek je meer over de Publiekdomeintool.

Wat?

Tijdens de workshop kijken we samen naar de relevante juridische aspecten van ontsluiting van publiekdomeincollecties, werken we in kleinere groep aan enkele oefeningen en leren we je de Publiekdomeintool inzetten. Deze tool laat je toe om semi-automatisch een rechtenstatus aan je collectie toe te wijzen. Kort gezegd: we focussen op het vaststellen van of toewijzen aan het publiek domein van (delen van) collecties.

Waarom het publiek domein?

De makkelijkste plek om een opendatabeleid in de praktijk toe te passen zijn collecties waarop geen auteursrechtelijke bescherming meer rust.

Afbeelding: De zitting van de rechtbank, door Edouard Auguste Wallays, collectie Musea Brugge, artinflanders.be, fotograaf Hugo Maertens, CC0

Voor wie?

De workshop is bedoeld voor erfgoedbeherende instellingen met collecties in het publiek domein. Daarnaast is het ook mogelijk om als rechthebbende (delen van) collecties in het publieke domein te plaatsen.

Programma

Wat er allemaal op het programma staat?

  • 10.30 - 12.00u: Theorie auteursrecht en demo Publiekdomeintool

  • 12.00 - 13.00u: Middagpauze

  • 13.00 - 14.00u: Workshopgedeelte: kies één van onderstaande slots

    • 13.00 - 13.30u

    • 13.30 - 14.00u

Praktisch

De workshop vindt online plaats op 17 februari. Inschrijven is mogelijk tot 16 februari. Voor het workshopgedeelte vragen we je om je in te schrijven voor een van de opgegeven tijdsloten.

Noteer alvast

Dit najaar organiseren we ook een uploadworkshop. De precieze datum maken we later nog bekend. Tijdens deze workshop leer je om metadata en/of beelden op de Wikimedia-platformen te publiceren als open data. Heb je beide workshops doorlopen? Dan ben je als organisatie zelf in staat om bij te dragen tot een rijker publiek domein.

We halen de pagina op, even geduld...