Gerelateerde events


Gerelateerde publicaties


Gerelateerde projecten


Publiekdomeindag Rechtenworkshop

volzet
1 jun 2021

Wil jij achterhalen welke (delen van je) collecties je makkelijk open en toegankelijk kan maken? Stoot je daarbij wel eens op een probleem? Geen nood, een opendatabeleid implementeren is geen makkelijke klus! We kijken er alvast naar uit om je van de nodige bagage te voorzien tijdens onze rechtenworkshop. Bovendien reiken we je met onze Publiekdomeintool een instrument aan dat jouw werklast, die bij het bepalen van de rechtenstatus van een collectie aanzienlijk is, kan verminderen.

In het kader van Publiekdomeindag organiseren we een uitgebreide rechtenworkshop. Dit is een kans om meer te weten te komen over de juridische achtergrond van het publiek domein, deze theorie om te zetten in de praktijk, en meer te weten te komen over onze Publiekdomeintool.

Voor wie?

De workshop is bedoeld voor erfgoedbeherende instellingen met collecties in het publiek domein. Collecties die zich het makkelijkst tot een opendatabeleid lenen zijn namelijk collecties waarop geen auteursrechtelijke bescherming rust. Daarnaast is het ook mogelijk om als rechthebbende (delen van) collecties in het publieke domein te plaatsen.

Wat?

In de loop van de dag leer je meer over de relevante juridische aspecten van ontsluiting van publiekdomeincollecties, werken we in kleinere groep aan enkele oefeningen en leren we je de Publiekdomeintool inzetten. Deze laat je toe om semi-automatisch een rechtenstatus aan je collectie toe te wijzen. Kort gezegd: we focussen op het vaststellen van of toewijzen aan het publiek domein van delen van je collecties.

Gezien de aanhoudende coronamaatregelen bieden we deze workshop als webinar aan. De dag ziet er uit als volgt:

  • Voormiddag (10u30 - 12u): presentatie rechten

  • Lunchpauze (12u-13u)

  • Namiddag (13u-15u):

    • 13:00-13:30: workshop manuele determinatie (tijdslot 1)

    • 13:30-14:30: demo semi-automatische determinatie met de Publiekdomeintool

    • 14:30-15:00: workshop manuele determinatie workshop (tijdslot 2)

We vragen je bij het inschrijven te kiezen voor één van de twee tijdsloten voor de workshop manuele determinatie. Inschrijven kan tot 31 mei.

Voorafgaand aan het webinar ontvang je van ons een link op het e-mailadres dat je opgeeft bij registratie. Via deze link kan je je op 1 juni om 10u30 aanmelden voor het online webinar.

Noteer ook alvast

Op 6, 13 en 20 september 2021 volgen er uploadworkshops waar we je aanleren om metadata en/of beelden op de Wikimedia-platformen te publiceren als open data. Wie deze twee reeksen workshops doorlopen heeft, is in staat om zelf als organisatie bij te dragen tot een rijker publiek domein.

De publiekdomeindag rechtenworkshop is helaas volzet. Inschrijven is niet meer mogelijk.

Heb je een vraag?
Contacteer Sam Donvil
Medewerker Expertise
We halen de pagina op, even geduld...