DPF Manager wordt ArTIFFact Control

9 okt 2020

Na een eerdere succesvolle samenwerking met het initiatief Open Summer of Code, waarbij studenten de fundamenten van CultURIze opgezet hebben, gingen we deze zomer opnieuw samen aan de slag. Dit keer op het programma: samen met Open Preserve Foundation (OPF) en 4 jonge ontwikkelaars het voortbestaan van DPF Manager verzekeren.

Iedere zomer organiseert Open Knowledge Belgium hun Open Summer of Code, een succesvolle formule waarbij studenten en non-profit organisaties samen prototypes ontwikkelen voor innovatieve tools. Na de ontwikkeling van CultURIze is dit onze tweede succesvolle samenwerking.

DPF Manager is een validatietool met een gebruiksvriendelijke grafische gebruikersinterface die controleert of TIFF-bestanden beantwoorden aan de specificaties van het TIFF-bestandsformaat. Via een eenvoudige interface toont de tool of je TIFF-bestand voldoet aan de juiste preserveringsstandaard. Voldoet je bestand niet, dan geeft de interface ook aan waarom niet. Het is een product van het PREFORMA-project waarbij drie kleine IT-bedrijven elk een andere validatietool ontwikkelden voor gebruik in digitale preservering. Twee validators worden nu nog altijd actief ontwikkeld en geïmplementeerd. De partij van de derde tool, DPF Manager, besliste aan het eind van PREFORMA om niet door te zetten met het nieuwe product. De code werd daarom tijdelijk ondergebracht bij OPF.

DPF Manager + JHOVE = ?

Dat is intussen drie jaar geleden. Sindsdien is aan de code niet meer gewerkt. Vandaag wil Open Preservation Foundation de DPF Manager integreren in JHOVE, een command line tool met een heel eenvoudige grafische interface. De integratie zou betekenen dat de set regels waarmee DPF TIFF-bestanden controleerde, in de JHOVE-applicatie toegepast worden. Daarmee zou JHOVE dezelfde validatiekwaliteit als DPF behalen mét een heldere grafische interface die de validatie van TIFF-bestanden erg toegankelijk maakt.

Om deze sterkte te garanderen bij de integratie met JHOVE, startten we een project op bij Open Summer of Code waarbij studenten een nieuwe interface ontwikkelen voor DPF Manager die inplugt op de nieuwe JHOVE TIFF-module. Om te verzekeren dat de interface toegankelijk en begrijpbaar is, namen de studenten gebruikerstesten af en interviewden ze mensen uit de erfgoedsector bij het gebruik van de nieuwe interface. Zo hebben de studenten een nieuwe user interface ontwikkeld, en een nieuwe stijlgids en naam bedacht. De toekomstige versie en de naam van hun prototype is ArTIFFact Control.

Het is de bedoeling om met dit prototype verder aan de slag te gaan en een project op te zetten met OPF waarbij de nieuwe grafische interface ontwikkeld wordt. Dat staat op de planning voor 2021.

We halen de pagina op, even geduld...