Webinar rond intellectueel eigendomsrecht, op vernieuwde TRACKS-site!

24 sep 2020

Intellectueel eigendomsrecht in de kunstensector, het is geen eenvoudige materie. Daarom frissen we het graag even voor je op in een gloednieuw webinar, in aanloop naar een Q&A met expert Joris Deene op 20 oktober. Check zeker ook het vernieuwde projecttracks.be nadat je de webinar daar bekeken hebt.

TRACKS is kort voor Toolbox & Richtlijnen voor Archief- & Collectiezorg in de Kunstensector. Samen met de negen andere partners willen we de zorg voor het eigen archief en collectie(s) stimuleren binnen de kunstensector. Dat doen we nu met een vernieuwd platform. Niet enkel de lay-out is opgefrist: samen met de partners gingen we met de grove borstel door de verschillende tools.

Het resultaat: tools en praktijkvoorbeelden die up to date zijn, vlot leesbaar en meteen toepasbaar. Ontdek alvast 10 concrete tips hieronder!

Op projecttracks.be vind je vanaf vandaag ook een (volledig ondertitelde) webinar die vragen beantwoordt als

  • Wat kan en mag met archiefmateriaal volgens het auteursrecht?

  • Wat moet je documenteren?

  • Hoe moet je dat documenteren?

  • Hoe maak je een risicoanalyse?

Heb je de webinar bekeken, dan kan je nog dieper in de materie duiken tijdens een virtuele Q&A op 20 oktober om 15u, die we samen met Centrum Kunstenarchieven Vlaanderen, Letterenhuis, Kunstenpunt, VAi, CEMPER en AMVB organiseren. Bezorg ons jouw vragen voor 14 oktober via het inschrijvingsformulier en we beantwoorden ze graag samen met jurist en expert intellectuele eigendomsrechten Joris Deene.

Kan je niet wachten om aan de slag te gaan? Deze 10 concrete tips helpen jou, je archief en je collectie alvast al een stapje verder.

  1. Een visie op je archief zorgt ervoor dat er duidelijkheid is over je ambities. Op basis daarvan kan je de doelstellingen vastleggen en de acties bepalen om ze te bereiken. Ze zijn dus het vertrekpunt van goede archief- en collectiezorg.

  2. Goed archiefbeheer houdt in dat je weet wat je moet bijhouden en wat weg mag. Een goeie tip: maak hier tijd voor wanneer je een dossier of project afrondt, of plan een trash day in.

  3. Voor je iets met je archief of collectie kan doen, heb je contextinformatie nodig over het archief, zorg je voor een basisregistratie van je collectie en leg je al die informatie op een duurzame manier vast. Hoe doe je dat? Hier vind je tips en templates.

  4. Wist je dat er op je archief of collectie verschillende intellectuele eigendomsrechten rusten? Er zijn auteursrechten, portretrecht, naburige rechten en databankrecht. Lees hier hoe die eruit zien en hoe je ermee kan omgaan.

  5. Goede afspraken maken goede vrienden. Denk dus aan duidelijke en rechtszekere afspraken bij de creatie van materiaal dat onder de bescherming van intellectuele eigendomsrechten valt, bijvoorbeeld met freelancers. Check hier een modelovereenkomst.

  6. Als je materiaal online publiceert dat vrij mag worden hergebruikt, gebruik dan een standaardlicentie. Op zoek naar de juiste Creative Commons-licentie voor jouw werk? Met enkele vragen over de voorwaarden waaronder je werk gebruikt mag worden, helpen we je op weg.

  7. Om je digitaal archief op lange termijn leesbaar en bruikbaar te houden, is het belangrijk enkele voorzorgen te nemen. Denk aan een duurzaam formaat, regelmatig controleren, een goede bewaring en het maken van back-ups. Hoe begin je daaraan? >> http://www.projecttracks.be/overzicht-toolbox/digitaal-bewaren

  8. Scan je je collectie zelf, of neem je beter een professional onder de arm? Lees onze tips en neem daarna zelf een geïnformeerde beslissing.

  9. Over General Data Protection Regulation (GDPR) of Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wordt meestal gesproken in de context van websites en nieuwsbrieven. De verwerking van persoonsgegevens komt echter ook bij archiefzorg geregeld om de hoek kijken. Ontdek hier wat dat voor jouw archief betekent en hoe je ermee om kunt gaan.

  10. We zijn allemaal trots op de schatten in ons archief. Door je archief en collectie(s) te registreren en vindbaar te maken, kan je die delen met de wereld. Hoe je daarmee begint en waar je rekening mee dient te houden, lees je hier.

We halen de pagina op, even geduld...