Titanendigitalisering succesvol afgerond

1 jun 2021

Van 2014 tot nu werden verschillende types Betacam-cassettes van onze contentpartners omgezet. Zowel Betacam SP, Betacam SX als Digital Betacam passeerde de revue in twee van onze grootste digitaliseringsprojecten. Bijna 170.000 tapes werden succesvol omgezet. Met deze twee projecten zijn grote delen van de collecties op cassette van nationale en regionale omroepen veiliggesteld: een huzarenstukje.

De verschillende Betacam-formaten waren populair van de jaren 90 tot in 2015, toen de Digital Betacam en Betacam SP uit productie genomen werden. Ze werden vooral gebruikt bij omroepen, al vinden we ook bij andere contentpartners (kleinere) collecties van deze cassettes terug. Door het omzetten van Betacam-dragers werd het overgrote deel van het archief van onze regionale omroepen digitaal veilig gesteld.

Betawat?

Digital Betacam: Schweizerische Nationalbibliothek, Miriam Bolliger Cavaglieri, Wikimedia Commons

Betacam slaat op verschillende videodragerformaten die ontwikkeld werden door Sony. In digitaliseringsproject 1 lieten we Betacam SP-cassettes digitaliseren. Betacam SX en Digital Betacam kwamen vanaf 2016 aan de beurt in digitaliseringsproject 3. Betacam SP verschilt van de andere types, omdat hier nog sprake is van een analoog signaal. Betacam SX en Digital Betacam hoorden bij de eerste types videocassettes met een digitaal signaal. Daarom spreken we hier van het omzetten en niet van het digitaliseren van de cassettes. Om welk formaat het precies gaat, valt af te leiden aan de kleur van de cassette.

Amper tien jaar na de productiedatum kunnen cassettes al de eerste tekenen van slijtage vertonen in de vorm van kleverigheid door temperatuur- en luchtvochtigheidsschommelingen. Dat is héél kort. Toch is het niet de staat van de cassettes die ons voor een uitdaging stelde. Die lag vooral in de grote hoeveelheden Betacams bij onze partners.

16 jaar aan beeldmateriaal

De grootste collecties Betacam SP, Betacam SX en Digital Betacam in Vlaanderen bevinden zich in het VRT-archief. De nationale omroep zette zelf haar collecties Betacam SP en Betacam SX om, goed voor 57.023 dragers. Van de collecties die door meemoo werden omgezet, waren de grootste hoeveelheid die van DPG Media, VRT (Digital Betacam), ATV, SBS en AVS. Die eerste omroep is goed voor 65.729 dragers van verschillende Betacam-types.

In totaal zijn 169.981 cassettes van 78 contentpartners aangeboden voor omzetting bij Memnon in Brussel. 168.926 daarvan zijn succesvol omgezet, wat resulteert in 137.046 uur aan materiaal. Je hebt 5.710 dagen of bijna 16 jaar nodig om dat allemaal te bekijken! De gemiddelde duurtijd per tape varieert van 42 minuten bij de Betacam SP tot iets meer dan een uur bij Betacam SX.

De afronding van Digitaliseringsproject 1 en 3 betekent niet dat elke Betacam-tape van onze contentpartners een digitale kopie heeft. Onze partners voegen zelf nog materiaal aan hun archieven toe en meemoo verwelkomt ook steeds nieuwe contentpartners. De Betacam-tapes die niet in deze twee projecten meegenomen werden, staan op onze radar voor een toekomstig project rond resthoeveelheden.

Betacam SP en Digital Betacam

Heb je een vraag?
Contacteer Lobke Vanden Eynden
Projectleider Digitalisering en Digitale Instroom & Accountmanager podiumkunsten
We halen de pagina op, even geduld...