Digitaliseren

Looptijd

juli 2015 - juli 2017

Wat met audiovisuele dragers na digitalisering?

Audiovisuele dragers zijn kwetsbare dingen. Mits ze bij de juiste omstandigheden bewaard worden, kunnen ze even mee, maar te warm of te koud, te droog of te nat en de dragers takelen sneller af. Ook de afspeelapparatuur voor de verouderde dragers verdwijnt langzaamaan.

Daarom digitaliseren we audio en video van op deze dragers. Maar wat moet er daarna met de dragers gebeuren? Het is een vraag die meemoo niet alleen kan beantwoorden. Daarom gingen we in gesprek met onze contentpartners, op conferenties, via een brainstormoefening in samenwerking met FARO en online. De hamvraag: bewaren of niet bewaren en waarom dan? Argumenten waar rekening mee gehouden moet worden zijn onder meer de bewaarkost, de vraag hoe veilig een digitale kopie is, de waarde van de drager als object en de mogelijkheid om de drager in de toekomst opnieuw te digitaliseren.

Op basis van de vele gesprekken hebben we een beslissingsboom uitgewerkt die zowel behoedzaam als realistisch is. In vijf, goed gedefinieerde vragen kunnen contentpartners bekijken of het mogelijk en opportuun is om hun dragers te bewaren. Deze beslissingsboom moet nog afgetoetst worden op zijn bruikbaarheid via één of meerdere concrete voorbeelden. Zit je als contentpartner van meemoo zelf met vragen rond wat te doen met je audiovisuele dragers na de digitalisering, neem dan zeker contact op: support@meemoo.be.

Over het onderzoeksproject verscheen in 2015 al een artikel ‘What to do with audiovisual carriers after their digitisation? Proposal for a five-step decision making framework’. Het artikel beschrijft de eerste stappen die genomen zijn en stelt het beslissingskader voor. Ook op een studiedag van FARO in 2015 en op de FIAT/IFTA-conferentie in Warschau in oktober 2016 werd het project gepresenteerd.

Bekijk de beslissingsboom >

Lees het artikel uit 2015 (Engels) >

Bekijk de presentatie uit 2015:

Bekijk de presentatie uit 2016:

Heb je een vraag?
Contacteer Loes Nijsmans
Manager Digitalisering & Acquisitie
We halen de pagina op, even geduld...