Digitaliseren

Partners

Vectracom , TF CineNova

Looptijd

2015 - ...

Digitaliseringsprojecten voor bedreigde en aangetaste films

Film kan om verschillende redenen kwaliteitsverlies vertonen, al is de meest ernstige beschadiging het azijnsyndroom. De juiste omstandigheden en goede monitoring zijn dus cruciaal om ons filmerfgoed hiervoor te behoeden.

Aangetaste films

Aangetaste films krijgen prioriteit en laten we via een speciaal proces digitaliseren. Hier ligt de focus tussen 2015 en 2023. 16mm is het meest voorkomende filmformaat en wordt doorlopend gedigitaliseerd.

We starten ook kleinere projecten op voor 35mm, amateurformaten (8mm en 9,5mm), nitraatfilm en de bijzondere filmcollectie van de Witte Paters. Deze laatste collectie wordt bewaard bij KADOC en prijkt als enige audiovisuele collectie op de Vlaamse Topstukkenlijst.

Meemoo’s eerste filmdigitaliseringproject werd uitgevoerd in 2015 en 2016. Het Duitse TF CineNova digitaliseerde daarbij ongeveer 270 films, goed voor 90 uur aan beeldmateriaal. Het tweede project, dat liep van 2016 tot oktober 2018, omvatte 900 films of 225 uur aan beeldmateriaal. Het ging voornamelijk om 16mm en een beperkte hoeveelheid 35mm films, die opnieuw in goede handen waren bij TF CineNova.

Het derde filmdigitaliseringsproject ging van start in november 2018 en loopt tot eind 2023. Dit project is een verlenging van de vorige projecten en zal opnieuw focussen op door het azijnsyndroom aangetaste 16mm en een kleinere hoeveelheid 35mm films. Nieuw hierbij zijn de smalfilmformaten 8mm, super8 en 9,5mm film, die vooral bij amateurfilms gebruikt werden. In totaal gaat het om zo’n 4000 à 6000 films die het Franse digitaliseringsbedrijf Vectracom de komende drie jaar zal digitaliseren. Vectracom is een ervaren partner waarmee we reeds samenwerkten voor de digitalisering van openspoelvideo.

Hoe gaat het verder?

Wat gebeurt er dan met de films die niet aangetast zijn door het azijnsyndroom? Wanneer zouden die gedigitaliseerd kunnen worden? De gedetailleerde inhoudelijke en technische registratie van het Vlaams filmerfgoed, een betere focus op conservatie en een snelle digitalisering van beschadigde film maken het mogelijk om een planning op te stellen voor de toekomst. Na de digitalisering van het aangetaste materiaal gaan we van start met het digitaliseren van de andere niet-bedreigde films. Inhoudelijke criteria zullen hierbij zeker een rol gaan spelen. We schatten hiermee van start te gaan na 2023.

Nieuwsgierig naar onze andere digitaliseringsprojecten? Ontdek ze hier.

Heb je een vraag?
Contacteer Brecht Declercq
Manager Digitalisering & Acquisitie
We halen de pagina op, even geduld...