Reisverhalen: onze filmprojecten onderweg

25 aug 2022

Bedreigde en aangetaste filmpellicule registreren, digitaliseren en klaarstomen voor een duurzame toekomst, dat doen we niet op één dag: we zetten al enkele jaren onze schouders onder het veiligstellen van het Vlaamse filmerfgoed. In 2022 ligt de focus onder andere op amateurformaten (8mm en Super 8) en nitraatfilm. Benieuwd naar de reisverhalen van ons filmproject rond bedreigde en aangetaste films?

Sinds februari 2015 werken we nauw samen met CINEMATEK voor het registreren, conserveren en bewaren van film. Door hun jarenlange ervaring zijn zij dé uitgelezen partner om zich te ontfermen over de filmcollecties van onze contentpartners.

In beeld: filmblik. Cineteca Bologna, Biblioteca Renzo Renzi. SunOfErat, CC BY-SA 4.0.

In beeld: filmblik. Cineteca Bologna, Biblioteca Renzo Renzi. SunOfErat, CC BY-SA 4.0.

8mm filmblikken uit Illinois

Naast een uitgebreide registratie ziet CINEMATEK er op toe dat alle films de komende jaren goed zitten: allemaal krijgen ze een nieuwe kern én een vers filmblik. Dit doen we om aantasting door roest te vermijden, en om het klimaat waarin ze opgeslagen worden te optimaliseren. In onze zoektocht naar een leverancier voor de nieuwe 8mm filmblikken, bleek dat er er geen Europese leverancier meer werkzaam is. Daarom richtten we onze blik verder weg, naar de Verenigde Staten. Omwille van hoge vracht- en douanekosten sloegen we de handen ineen met het Amsterdamse EYE Film Institute en plaatsten we op 12 mei 2022 een gedeelde bestelling bij de firma Tuscan uit Illinois. Twee vliegen in één klap!

Na een bootvaart van enkele maanden meren de filmblikken binnenkort aan in Amsterdam. Ons deel van de bestelling trekt daarna naar Brussel waar CINEMATEK aan de slag kan met het verpakken in de ventilerende filmblikken uit polypropyleen.

In beeld: de bewaring van nitraatfilms in filmblikken.

In beeld: de bewaring van nitraatfilms in filmblikken.

Nitraatfilm in de tunnel

Spannend, ons nitraatproject is nu écht vertrokken! Op 27 juli omstreeks 9 uur ‘s ochtends stond onze projectleider Céline klaar in Namen voor het vertrek van 85 nitraatfilms die via de Eurotunnel naar Londen reisden. Na een aanbestedingsprocedure kozen we namelijk het Britse R3Store Studios uit voor de digitalisering van de uiterst gevoelige dragers. Als oudste drager voor filmmateriaal is nitraatfilm gevoelig voor chemische ontbinding en voor zelfontbranding. De drager kan spontaan vlam vatten zonder tussenkomst van een warmtebron en kan ook zonder lucht blijven branden. 

Om de films te registreren, in optimale toestanden te bewaren en te voorkomen dat de dragers voorgoed vergaan, werken we samen met CINEMATEK. Ook tijdens het transport namen zij de nodige veiligheidsmaatregelen, zoals een constante en koele temperatuur. Voor kerst keren de nitraatfilms huiswaarts.

We halen de pagina op, even geduld...