Maak kennis met de Filmcollectie van de Witte Paters

24 jun 2022

Doet de filmcollectie van de Witte Paters bij jou een belletje rinkelen? In deze missiefilms zie je de geschiedenis van Congo, Rwanda en Burundi door de bril van missionarissen uit de jaren veertig tot zestig. Sinds 2018 zetten we samen met KADOC en CINEMATEK onze schouders onder de bewaring, restauratie en digitalisering van het topstuk. Zelf de beelden ontdekken? Dat kan via hetarchief.be, de tentoonstelling ANGLES en na de zomer ook via Het Archief voor Onderwijs.

Wat vooraf ging…

De 750 filmobjecten uit de collectie werden in 2018 geanalyseerd, geregistreerd en gerestaureerd door de medewerkers en specialisten van KADOC en CINEMATEK. In 2019 nam meemoo het voortouw in de digitalisering van de objecten en werd er gekozen voor het Britse R3store Studios. Sinds juni 2020 vonden de digitale objecten hun plekje in het meemoo-archiefsysteem. Als laatste stap boog KADOC zich over het toevoegen van metadata die de collectie zorgvuldig contextualiseert.

Wist je dat?

De officiële naam van de filmcollectie is ‘de filmcollectie van de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika’. Een mondvol, daarom wordt er ook naar verwezen als ‘de Witte Paters’.

Van tentoonstelling tot in de klas

Opdat het brede publiek dit kostbare erfgoed nu en ook in de toekomst kan opvragen en hergebruiken, geven we binnen dit project speciale aandacht aan het ontsluitingsluik. Aangezien er nog geen 70 jaar verstreken zijn sinds het overlijden van de makers van de films, bevindt het audiovisueel materiaal zich nog niet in het publiek domein. De metadata vind je sinds 2022 echter wel terug bij onze collega’s van KADOC en op ons ontsluitingsplatform Het Archief. Interesse in een bepaald fragment? Vraag het aan via het formulier op hetarchief.be.

Educatief is deze collectie goud waard. Daarom maakt de educatieve dienst van KADOC samen met onze gedetacheerde leerkracht Jelle deze zomer werk van een collectie die onmiddellijk inzetbaar zal zijn in de klas. Het materiaal vind je, met de nodige contextualisering, na de zomervakantie terug op Het Archief voor Onderwijs.

De digitale variant van deze unieke historische bron is een interessant opstapje om het gesprek aan te gaan over koloniale en missionaire audiovisuele archieven. Daarom vormt de filmcollectie het vertrekpunt voor een artistieke reflectie over audiovisuele archieven uit koloniale contexten. Michèle Magema, Daddy Tshikaya en Yves Sambu gingen in het voorjaar van 2022 de dialoog aan met de films als artists in residence bij KADOC en creëerden een reeks nieuwe kunstwerken. Van 17 juni tot 14 augustus kan je ze bezichtigen tijdens de tentoonstelling ANGLES. Manager Digitalisering en Acquisitie bij meemoo, Brecht Declercq, doet bij opening het digitaliseringsproces uit de doeken.

Afbeelding: fragment uit de ANGLES-affiche, KADOC - KULeuven

Dit project werd uitgevoerd met dank aan de Vlaamse Gemeenschap en de Topstukkenraad. De collectie werd als enige audiovisueel erfgoed opgenomen in de Vlaamse Topstukkenlijst.

Ben jij contentpartner van meemoo en lopen er interessante initiatieven die door ons gedigitaliseerde collecties in de kijker zetten? Aarzel niet en laat het ons weten. Je kan de filmcollectie trouwens consulteren op Catalogus Pro.

We halen de pagina op, even geduld...