Duurzame bewaring van unieke beelden Witte Paters

Vanaf 1948 legden de ‘Witte Paters’, zoals de leden van de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika worden genoemd, hun missies in Centraal-Afrika in bewegend beeld vast. Vooral uit de jaren 50 en 60 zijn enkele unieke stukken bewaard in hun filmcollectie.

Samen met KADOC, dat de collectie bewaart, en Cinematek, die instaat voor registratie en restauratie, zorgt meemoo voor een duurzame bewaring van dit audiovisuele erfgoed.

De filmcollectie

De Witte Paters waren actief in verschillende Afrikaanse missiegebieden, en voor België in het bijzonder in Congo, Rwanda en Burundi. Over hun dagelijkse activiteiten, maar ook over de lokale bevolking maakten ze speelfilms en documentaires. De beelden geven een inzicht in de missie- en de koloniale geschiedenis. Alles samen omvat de collectie meer dan 750 filmobjecten, die onder 83 titels vallen.

Die titels bestaan uit verschillende (werk)kopieën en meerdere versies, zoals kortere montages en verschillende taalversies, beeld- en geluidsbobijnen.

Dringende restauratie

Onder meer de aantasting met het azijnsyndroom maakte een restauratie- en conservatiebehandeling noodzakelijk. Onder leiding van het hoofd Restauratie bij Cinematek werden alle films voorzien van nieuwe kernen en nieuwe filmblikken. Begin- en eindstroken van de films werden vervangen. Met het oog op een goede conservatie werden oude lassen hersteld en lijmresten verwijderd. Ook eerder herstelde perforaties worden opnieuw gerestaureerd.

Delicate digitalisering

Samen met KADOC en Cinematek gingen we via een aanbestedingsprocedure op zoek naar een digitaliseringspartner voor dit project. Na een uitgebreid onderzoek kozen we R3store Studios. Deze Britse firma heeft ervaring met delicate en door het azijnsyndroom aangetaste films. In oktober 2019 vertrokken de filmobjecten naar Londen waar ze tot juni 2020 bleven. Na digitalisering worden de bestanden in het meemoo-archiefsysteem bewaard en eind dit jaar zullen de metadata beschikbaar zijn op onze platformen.

Heb je een vraag?
Contacteer Brecht Declercq
Manager Digitalisering & Acquisitie
We halen de pagina op, even geduld...