Digitaliseren

Partners

VRT

Looptijd

2017 - ...

Registratie en doorzoekbaarheid van de filmcollectie van de VRT

VRT is de enige Vlaamse omroep die televisieprogramma’s op film heeft gemaakt. In de periode van 1953 tot 1990 bouwde de openbare omroep zo een collectie op van naar schatting 54.000 film- en filmgeluidsbobijnen. ‘Naar schatting’, want exacte cijfers over het aantal bobijnen, hun technische kenmerken en hun toestand zijn er nog niet.

Samen met VRT heeft meemoo een registratieproject opgezet waarbij de VRT-collectie grondig in kaart gebracht wordt, op een manier die perfect aansluit bij hoe dat voor film uit de cultureelerfgoedsector gebeurt bij Cinematek. De azijnaantasting van de VRT-filmcollectie is relatief gezien beperkt, maar in absolute cijfers toch niet te onderschatten. Deze films worden dan ook dringend aangepakt als onderdeel van de digitaliseringsprojecten van meemoo.

Net als bij de films uit de cultureelerfgoedsector is ook hier de inhoud van de films belangrijk bij de selectie voor digitalisering. VRT beschikt voor haar filmcollectie over een ingescande steekkaartendatabank. Gezien de periode waarin deze werd opgesteld, is de databank intussen verouderd en moeilijk automatisch te doorzoeken. In samenwerking met meemoo werkt de VRT aan een grondige update, ten dienste van conservatie, digitalisering en hergebruik.

Nieuwsgierig naar onze andere filmprojecten? Ontdek ze hieronder:

Heb je een vraag?
Contacteer Sarah Eloy