Digitaliseren

Partners

VRT

Looptijd

2017 - ...

Registratie en doorzoekbaarheid van de filmcollectie van de VRT

VRT is de enige Vlaamse omroep die televisieprogramma’s op film heeft gemaakt. In de periode van 1953 tot 1990 bouwde de openbare omroep zo een collectie op van maar liefst 53.221 film- en filmgeluidsbobijnen.

Wat is er al gebeurd?

Samen met VRT heeft meemoo een registratieproject opgezet waarbij de VRT-collectie grondig in kaart gebracht wordt, op een manier die perfect aansluit bij hoe dat voor film uit de cultureelerfgoedsector gebeurt bij Cinematek. De azijnaantasting van de VRT-filmcollectie is relatief gezien beperkt, maar in absolute cijfers toch niet te onderschatten. Deze films worden dan ook dringend aangepakt als onderdeel van de digitaliseringsprojecten van meemoo.

De registratie bestaat uit een technisch en inhoudelijk luik. Inmiddels is de technische registratie van de filmcollectie beëindigd. Tijdens dit proces werden de belangrijkste technische kenmerken van elk filmobject geregistreerd in een database. Daarnaast werden de bobijnen gemarkeerd met een barcode en werden de beeld- en geluidsspoelen van elkaar gescheiden. Voor het eerst bestaat er nu een compleet overzicht van deze indrukwekkende collectie.

Verdere stappen

Nu is het tijd voor de inhoudelijke registratie. Net als bij de films uit de cultureelerfgoedsector is ook hier de inhoud van de films belangrijk bij de selectie voor digitalisering. VRT beschikt voor haar filmcollectie over een ingescande steekkaartendatabank. Gezien de periode waarin deze werd opgesteld, is de databank intussen verouderd en moeilijk automatisch te doorzoeken. In samenwerking met meemoo werkt VRT aan een grondige update, ten dienste van conservatie, digitalisering en hergebruik.

Heb je een vraag?
Contacteer Brecht Declercq
Manager Digitalisering & Acquisitie

Nieuwsgierig naar onze andere filmprojecten? Ontdek ze hieronder:

We halen de pagina op, even geduld...