VRT’s eigen films: 53.221 stappen vooruit

7 okt 2021

De schatkamer van het VRT-archief herbergt heel wat parels. Wist je dat de openbare omroep een aanzienlijke collectie eigen films bezit, gemaakt tussen 1953 en het midden van de jaren 80? Onlangs werd de technische registratie van deze film- en filmgeluidsbobijnen afgerond. Een mijlpaal!

Welgeteld 53.221 stuks zijn het, de eigen films van VRT. Een enorme klus! De registratie van dit unieke materiaal ging een decennium geleden al van start, maar kwam pas een aantal jaar geleden echt van de grond. Dit monnikenwerk werd uitgevoerd door een medewerker van VRT, met steun van meemoo.

De afronding betekent een reuzenstap in de preserving van de filmcollectie van de openbare omroep. Voor het eerst beschikken we nu over een compleet overzicht van deze monumentale collectie. Dit komt niet alleen de beheersbaarheid van het materiaal ten goede, maar zorgt er ook voor dat verdere preserveringsacties beter gepland kunnen worden. In een later stadium zal meemoo zich buigen over de digitalisering van deze collectie.

What's in a name?

Technische registratie: het woord zegt het zelf al. Tijdens dit proces werden de belangrijkste technische kenmerken van elk filmobject geregistreerd in een database. Op onze vraag sluit de vorm waarin dit gebeurde aan bij de data geregistreerd in ons filmproject met CINEMATEK. Dit maakt de selectie voor digitalisering een pak eenvoudiger.

Tegelijkertijd werden de bobijnen gemerkt met een barcode en kregen ze een nieuw jasje: de blinkende blikken werden vervangen door een robuust omhulsel in kunststof. Zo kunnen ze er weer heel wat jaren tegen. Daarnaast werden de beeld- en geluidsspoelen van elkaar gescheiden.

Door gerichte azijnmetingen uit te voeren konden aangetaste films opgespoord worden. De ontdekte exemplaren krijgen prioriteit bij digitalisering en worden opgenomen in ons digitaliseringsproject voor aangetaste film.

In dit filmpje doet Kathleen Bertrem van het VRT-archief uit de doeken hoe de registratie van de filmkelder eraan toeging.

Wat nu?

Nu het technische luik afgerond is, is het tijd voor de inhoudelijke registratie. Hierdoor zal de filmcollectie beter dan ooit te doorzoeken zijn. Dit maakt het in de toekomst eenvoudiger om inhoudelijke prioriteiten te bepalen bij de selectie van niet-aangetaste films. Met deze digitaliseringsoefening willen we van start gaan vanaf 2024.

Momenteel wordt de database met filmobjecten gekoppeld aan filmbeschrijvingen afkomstig van papieren steekkaarten. Door middel van optische tekenherkenning (OCR) werden de ingescande data omgezet in bewerkbare tekst. De resultaten hiervan worden manueel bijgeschaafd.

We halen de pagina op, even geduld...