Digitaliseren

Partners

VRT , Vectracom

Looptijd

2011 - 2015

De VHS-collectie van de VRT

In 2012 startten we – na een Europese aanbesteding – met de digitalisering van de VHS-collectie van de VRT. Ruim 46.000 VHS-cassettes met meer dan 161.000 uur kijkplezier werden gedigitaliseerd.

De helft van het totale kostenplaatje werd gedragen door meemoo en dit volgens het goedgekeurde samenwerkingsakkoord. Tussen oktober 2011 en juli 2015 digitaliseerden we 46.045 VHS-dragers, die deel uitmaakten van de ‘compliancy recording’ collectie opgenomen tussen 1987 en 2005.

De collectie bevat de toen wettelijk verplichte permanente opname van het antennesignaal van televisiezenders. Dit was nodig om te kunnen antwoorden op bezwaren van kijkers die beroep deden op het ‘recht van antwoord’. Hoewel ze de opnames slechts 3 maanden verplicht moesten bewaren, besloot de VRT ze allemaal bij te houden en te digitaliseren. De opnames bleken een fascinerende bron aan beeldmateriaal te zijn, dat anders niet in de archieven zou belanden. Sinds 2005 gebeurt de ‘compliancy recording’ digitaal.

Via een Europese aanbesteding, uitgeschreven door de VRT in 2011, werd het Franse Vectracom geselecteerd. De digitalisering gebeurde in Rabat (Marokko). Later digitaliseerde Vectracom de openspoelvideo’s van ons tweede digitaliseringsproject.

Heb je een vraag?
Contacteer Loes Nijsmans
Manager Digitalisering & Acquisitie
We halen de pagina op, even geduld...