Digitaliseren

Partners

Picturae

Looptijd

2016 - 2020

Digitaliseringsproject 4: VHS-cassettes

Ons vierde digitaliseringsproject focuste in 2016 op VHS bij contentpartners uit de cultureelerfgoedsector. Tussen april 2016 en april 2019 digitaliseerden we dan weer bijna 27.000 VHS-cassettes van 94 contentpartners.

VHS kwam in 1976 op de markt en groeide in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw uit tot het meest succesvolle videoformaat ooit. De videorecorder thuis maakte het mogelijk om rechtstreeks vanop de televisie op te nemen en films op VHS af te spelen. VHS werd gebruikt voor privé- en semiprofessionele opnames van evenementen, educatief materiaal, bedrijfsfilms … De kwaliteit van de opnames was echter niet om over naar huis te schrijven en bovendien lager dan de Betamax-cassettes, die het onderspit moesten delven. Signaalverlies treedt bij VHS vrij snel op en de tapes worden makkelijk kleverig waardoor ze blokkeren in de videospeler. In 2016 werd de productie van VHS-spelers stilgelegd, al zijn ze wel nog makkelijk verkrijgbaar.

Via een Europese aanbesteding werd de digitalisering toegeschreven aan het Nederlandse Picturae. Zij stonden in voor de digitalisering van Betamax, audio-cd-r en VCR van ons tweede digitaliseringsproject. Nadien pakten ze ook digitaliseringsproject 6 aan, met 22 verschillende weinig voorkomende dragertypes.

Heb je een vraag?
Contacteer Loes Nijsmans
Manager Digitalisering & Acquisitie
We halen de pagina op, even geduld...