Digitaliseringsproject voor nitraatfilm
Nitraatfilm is de eerste drager voor filmmateriaal en werd al vanaf 1889 geproduceerd. Pas in de jaren 50 zag de drager zijn populariteit slinken en werd nitraatfilm definitief vervangen door acetaatfilm. Nitraat is niet onderhevig aan het azijnsyndroom, zoals acetaat dat is, toch is ook deze drager erg kwetsbaar. In 2022 voerden we de digitalisering van 85 films uit.
Uitdaging
Nitraatfilm of cellulosenitraat kan spontaan vlam vatten zonder tussenkomst van een warmtebron. Omdat nitraatfilm zelf zuurstof produceert wanneer het ontbrandt, heeft het materiaal - in tegenstelling tot andere materialen - geen lucht nodig om te blijven branden. De rook die hierbij ontstaat, is bovendien extreem giftig. Daarnaast kan de drager aangetast worden door chemische ontbinding. Net zoals bij acetaatfilms is dit proces onomkeerbaar. Hoewel nitraatfilms wereldwijd de oudste films zijn die in archieven worden bewaard, zullen ze uiteindelijk voorgoed vergaan. Hun digitalisering dringt zich dan ook op.
Dit vroeg om speciale maatregelen: we zorgden voor een aangepast en gekoeld transport, en ook tijdens de digitalisering van de filmbobijnen nam het digitaliseringsbedrijf strikte voorzorgen.

In beeld: beschilderde nitraatfilm 'Halewijn', geschat tussen 1929-1935, boven de kijktafel bij Cinematek, film uit de collectie van het Letterenhuis, archief Anton van de Velde
Onze rol
Zoals in alle filmprojecten stond CINEMATEK in voor de registratie van de films. Daarnaast voerden zij ook conserverende handelingen uit, zoals het vervangen van de filmblikken en het aanbrengen van nieuwe labels. Meemoo tekende het beleid uit voor de conservatie en registratie van nitraatfilms en coördineerde ook de digitalisering, zoals o.a. de aanbestedingsprocedure en het samenbrengen van de nitraatfilms van 15 contentpartners.
Aanpak
Naast de digitalisering van kwetsbare film op acetaat, van 2015 t.e.m. 2023, kadert ook de digitalisering van nitraatfilms binnen onze inspanningen om voor eind 2023 heel wat bedreigde en aangetaste films te digitaliseren. Voor nitraatfilm zag het stappenplan er als volgt uit: