100.000 kwartduim audiotapes gedigitaliseerd én geanalyseerd

8 apr 2022

Wist je dat meemoo tussen maart 2014 en oktober 2019 een indrukwekkende 101.290 kwartduim audiotapes digitaliseerde? Een van onze grootste digitaliseringsprojecten tot nu toe - van geen enkel dragertype digitaliseerden we meer exemplaren. Een project van die omvang brengt ook een berg aan data met zich mee. Die hebben we nu geanalyseerd en in een rapport gegoten. Benieuwd naar onze inzichten? We delen ze graag.

Kwartduim audiotapes zijn magneetbanden opgewonden op een open spoel of kern. Ze waren zowel bij professionelen, amateurs als particulieren erg in trek en zijn dan ook ruimschoots aanwezig in de collecties van onze contentpartners. Vanwege het grote volume en het risico op aftakeling van de dragers kregen ze een plekje in ons eerste digitaliseringsproject.

In totaal digitaliseerden we maar liefst 101.290 kwartduim audiotapes van 56 contentpartners: opgeteld 57.422 uur, oftewel 6,5 jaar aan luistermateriaal. Begin er maar eens aan!

Een blik op de gedigitaliseerde collectie

Aan het einde van de rit hadden we voor elk van die ruim 100.000 tapes een hele resem aan data verzameld. Niet alleen over de banden zelf, maar ook over hoe de digitalisering in zijn werk ging. Deze data hebben we uitvoerig geanalyseerd en in een uit de kluiten gewassen rapport gegoten. Hierdoor hebben we nu een beter zicht op de gedigitaliseerde collectie - voornamelijk vanuit een technisch perspectief.

In net geen 100 pagina's geven we een antwoord op vragen over:

  • de merken die het meeste voorkomen en de verschillen tussen collecties;

  • de ouderdom van de banden en de link met de periode waarin ze populair waren;

  • hoe de digitalisering in zijn werk ging en op welke technische problemen we botsten;

  • de technische verschillen tussen de banden uit de VRT-collectie en die uit andere collecties;

  • waarom we bepaalde banden niet konden digitaliseren en voor hoeveel banden dit het geval was;

  • welke merken van banden kwetsbaarder bleken dan andere;

  • de invloed van ouderdom op de toestand van de banden;

  • hoe we erin slaagden om een band die helemaal aan het verbrokkelen was, toch nog digitaal te redden.

We halen de pagina op, even geduld...