Digitale instroom op koers

14 mrt 2022

De afgelopen jaren sleutelden we aan een dienstverlening rond digitale instroom. Zo kunnen onze contentpartners hun digitaal geboren en reeds gedigitaliseerde bestanden duurzaam bij ons bewaren. Na enkele jaren van testen en schaven staat deze aanpak nu op punt. We praten je graag bij!

In 2016 polsten we in een bevraging onder onze contentpartners naar de noden rond hun digitale collecties. Wat bleek? Het leeuwendeel was geïnteresseerd in duurzame opslag voor hun digitaal geboren en reeds - niet door meemoo - gedigitaliseerd materiaal. Voor sommigen onder hen bleek de nood zelfs erg hoog. Daarom gingen we in 2018 van start met een aantal pilootprojecten waarin we onderzochten hoe dit materiaal een plekje kan krijgen in het meemoo-archiefsysteem.

Anno 2022 is onze flow voor digitale instroom helemaal helder. Daarover lees je hier meer. Vorig jaar stelden we deze nieuwe aanpak samen met een eerste groep contentpartners op de proef. Benieuwd welke stappen zij doorlopen om hun materiaal een duurzame toekomst in ons archiefsysteem te geven? Kom het te weten in dit filmpje.

Zie je geen filmpje? Controleer even je cookie-instellingen, dan kunnen we deze inhoud ook aan jou tonen. Je cookie-instellingen aanpassen kan onderaan deze pagina. Klik op 'verander uw toestemming' vlak boven de tabel en vink 'voorkeuren' en 'statistieken' aan.

13.588 bestanden veilig bewaard

Vandaag is het digitale materiaal van de meeste contentpartners uit ronde 1 vlot aan het instromen, of goed op weg om dit te doen. Sinds juni 2021 stroomden er al ruim 13.500 entiteiten uit hun digitale collecties het meemoo-archiefsysteem in, samen goed voor een dikke 680 GB. Het gaat om:

  • 11.922 afbeeldingen, samen meer dan 87%;

  • 1138 audiobestanden, ofwel ruim 8%;

  • 528 video's, goed voor een kleine 4%.

Digitale instroom uit ronde 1

En we zijn nog lang niet klaar…

Nu we op dreef zijn, kunnen meer en meer contentpartners bij ons aankloppen voor de opslag van hun digitaal materiaal. Elk half jaar start een nieuwe ronde op waarin we telkens een tiental contentpartners op sleeptouw nemen. Momenteel is de tweede ronde volop aan de gang, de derde staat deze zomer op de planning.

De instroom van digitale collecties verloopt nu volgens een nieuw stramien, maar ook dat blijven we evalueren. Achter de schermen blijven we ook vernieuwen: we werken hard aan een nieuwe tooling. In de toekomst willen we ook inzetten op de verdere automatisering van onze interne processen, maar zover zijn we voorlopig nog niet.

We halen de pagina op, even geduld...