Gebruikersverhaal: op het ritme van de nostalgie

11 aug 2022

Geregeld komen we gebruikers van hetarchief.be tegen met een aanstekelijk enthousiasme. Deze keer brengen we het verhaal van JaapJan Schermer (1950). Deze Nederlandse muzikant zocht over de landsgrenzen heen naar beeldmateriaal van enkele bands waar hij nog bij heeft gespeeld. Hetarchief.be hielp hem op weg naar een verrassend kwalitatieve opname van bijna 50 jaar geleden.

Hetarchief.be bereikt ook particuliere gebruikers

Naast onderzoekers, heemkundigen, documentairemakers en studenten, merken we ook dat een grote groep nostalgici zijn weg vindt naar hetarchief.be. Ze zoeken naar fragmenten van programma’s uit hun jeugd, naar nieuwsfeiten die een indruk nalieten, of ze zijn op zoek naar een stukje uit hun eigen verleden, zoals JaapJan.

Muzikale duizendpoot

 JaapJan Schermer kijkt met een zekere trots naar zijn verleden als muzikant. Maar hij kijkt evengoed vooruit, want muziek beheerst nog steeds zijn leven en hij is nog lang niet uitgespeeld. Vanuit zijn eigen studio lacht hij ons vriendelijk toe: “Ik speel eigenlijk al drums sinds ik 5 was. Op mijn elfde had ik mijn eerste bandje, The Rocking Hurricanes.” Zijn volgende band, The Scouts, vond reeds zijn weg naar ons land. “We hebben onze eerste single "Last Week" nog voor de BRT-tv gespeeld in het Amerikaans Theater, dicht bij het Atomium,” vertelt JaapJan.

Op zijn zeventiende kwam JaapJan als drummer bij de Rob Hoeke Rhythm and Blues Group. Eind jaren ‘60 en doorheen de jaren ‘70 trad JaapJan vaak op, ook op televisie. En het zijn precies die optredens waar hij nu naar op zoek is. “In die tijd werden er niet zo veel opnames bewaard, dus veel heb ik nog niet gevonden. Hier en daar vind je wel een live optreden.” In een Nederlands archief ontdekte hij een knappe opname van de song Double Cross Woman en toen had hij de smaak te pakken.

In beeld: 'JaapJan Schermer met Johnny Laporte Live', foto door Edwin Fabriek, gemaakt in Café Laporte in Meppel

Ik weet nog dat ik ernaar keek en dacht “Nou, dat valt best wel mee, we waren beter dan ik dacht!”

- JaapJan Schermer

Klanken uit het verleden

 “Tijdens de coronacrisis kon ik natuurlijk niet optreden,” vertelt JaapJan. “Dus zocht ik opnames van vroeger.” Zo kwam Schermer ook bij hetarchief.be terecht, na wat zoekwerk. “Ik wist dat we ooit in het programma Tienerklanken zaten, dus ik ging daarnaar op zoek!” Zo vond JaapJan bij de VRT een mooie opname uit het jaar ‘73. Daarin drumde hij als 23-jarige bij de Jaap Dekker Boogie Woogie band. De locatie? De kerk van Lombeek.

 “Ik ben nog steeds heel blij met die vondst,” vertelt JaapJan. “Binnen de week had ik het fragment, en de beeld- en geluidskwaliteit was veel beter dan ik dacht. Met flink wat experimenteel camerawerk voor die tijd.” Een fijne ontdekking dus. “Het viel wel op dat de presentator eruit geknipt is, alle optredens werden netjes achtereen gemonteerd.”

The show must go on

“Er zijn nog een paar dingen die ik zoek,” verduidelijkt JaapJan. “Zo moet er een opname zijn van een opera naar een idee van François Weyergans, Tristan en Isolde van Wagner, in een geheel nieuwe vorm.” Maar er is nog meer: "Met de Rob Hoeke Band speelden we in 1970 tijdens het festival De Gouden Zeezwaluw in het casino van Knokke. Ik ben nog op zoek naar een opname daarvan. Unit Gloria speelde er ook, en het orkest van Francis Bay begeleidde de overige artiesten.”

Het zoeken gaat dus verder, maar ondertussen zit JaapJan niet stil. Hij neemt muziek op en speelt nog steeds, nu onder andere met de Bluesband Johnny Laporte Live. Met de band Memphis Revisited speelt hij bewerkingen van de Stones en met de band Black Coat doen ze datzelfde met Dylanmateriaal. Daarnaast is hij betrokken bij de lancering van de nieuwe rockband Dunkey SR, die onlangs een cd uitgebracht. In zijn studio maakt hij ook muziek op z’n eentje, waarbij hij alle instrumenten zelf bespeelt. De zoektocht naar zijn muzikaal verleden? Die is vooral bedoeld om dat in kaart te brengen.

Ik maak geen documentaire of zo, maar doe het vooral voor mezelf. En natuurlijk laat ik ook mijn vroegere bandleden weten wat voor materiaal ik ontdek

- JaapJan Schermer

Ben jij ook op zoek naar beeld of geluid uit je verleden? Ga dan zeker even kijken op hetarchief.be. Misschien vind je wel de beschrijving van het fragment dat je zoekt.

We halen de pagina op, even geduld...