Hetarchief.be: startpunt voor archiefonderzoek, nu en in de toekomst

2 mrt 2022

Onze contentpartners beschikken over een schat aan archiefmateriaal - materiaal dat we met veel zorg bewaren in ons archiefsysteem. Op hetarchief.be maken we een deel daarvan toegankelijk voor het grote publiek. Twee jaar na de lancering kan je er de beschrijvingen van bijna 1,5 miljoen audiovisuele items uit 100 archieven doorzoeken. Tijd om de balans op te maken.

In november 2019 lanceerden we hetarchief.be, een platform waarop we onze contentpartners en geïnteresseerden samenbrengen. Geïnteresseerden? Dat zijn alle mensen die op zoek zijn naar archiefmateriaal: van documentairemakers, erfgoedkundigen en onderzoekers, tot je tante die ooit deelnam aan Blokken. Met hetarchief.be maken we de beschrijvingen van intussen bijna 1,5 miljoen archiefitems van onze contentpartners toegankelijk. Wil je een fragment beluisteren of bekijken, dan kan je het via het aanvraagformulier rechtstreeks bij de aanbieder aanvragen.

Twee jaar hetarchief.be

In 2020 ontvingen onze contentpartners ruim 780 aanvragen. Vorig jaar waren dat er al bijna 1200. Mooie cijfers, die grotendeels te wijten zijn aan onze doorlopende inspanningen om hetarchief.be meer zichtbaar te maken. Het doel? Meer publiek naar de collecties van onze contentpartners toeleiden.

Inmiddels krijgt de online databank maandelijks gemiddeld 10.000 mensen over de digitale vloer. Waar zij voornamelijk naar op zoek zijn? Fragmenten van legendarische programma's zoals Man Bijt Hond en Huis Op Stelten zijn populair, maar ook de actualiteit speelt een grote rol: denk aan trefwoorden zoals 'Olympische Spelen' of 'bosbranden'.

Benieuwd naar concrete voorbeelden? Historicus Reinier Wels kwam via hetarchief.be een aantal verloren gewaande fragmenten van de BBC-reeks Sherlock Holmes op het spoor. Studente Gitte Derluyn vond op hetarchief.be dan weer handig bronnenmateriaal voor haar masterproef over het Gentse Gravensteen.

Heb je zelf een markante ervaring met hetarchief.be? Laat het ons weten op jouwverhaal@hetarchief.be.

Wat brengt de toekomst?

Achter de schermen werken we aan een vernieuwd hetarchief.be. Zo wordt de website nog gebruiksvriendelijker, en de zoekfunctie nog krachtiger. Op langere termijn verruimen we onze blik: in een verdere toekomst zal je er niet alleen audiovisueel materiaal kunnen doorzoeken, maar ook andere brontypes - zoals foto's en kranten. Materiaal dat tot het publiek domein behoort, zal je bovendien niet moeten aanvragen maar ter plekke kunnen raadplegen.

Voor het zover is, hebben we nog heel wat werk te verzetten. Gelukkig kunnen we daarvoor rekenen op input van onze contentpartners en experten uit de sector. Zo staken we de koppen bij elkaar om onderzoek te doen naar de verschillende doelgroepen van hetarchief.be. Raadpleeg het verslag hier.

Dit jaar zetten we alvast een eerste stap richting een veelzijdiger hetarchief.be. Een aantal contentpartners gaan binnenkort aan de slag met de nieuwe bezoekertool. Hiermee kunnen ze hun digitaal archiefmateriaal - dat bewaard wordt bij meemoo - bij hen ter plaatse aanbieden aan hun bezoekers. Binnenkort nemen we je verder mee in dit verhaal.

We halen de pagina op, even geduld...