Verloren gewaande Britse tv-fragmenten ontdekt bij VRT via hetarchief.be

21 mei 2021

Af en toe komen we unieke verhalen op het spoor die de missie van ons platform, hetarchief.be, perfect vatten. Reinier Wels, een historicus met een passie voor oude programma’s, ontdekte Het Archief een tijdje geleden. Bezoekers kunnen er grasduinen in meer dan één miljoen beschrijvingen van audio- en beeldfragmenten uit de Vlaamse cultuur-, media- en overheidssector. Waartoe Reiniers zoektocht op hetarchief.be heeft geleid? Een aantal fragmenten van BBC, die tot voor kort verloren gewaand werden, kwamen weer boven water.

Waarom hetarchief.be?

Zocht je vroeger een specifiek audio- of beeldfragment, dan moest je een fysiek archiefbezoek inplannen en een lading aan archiefmateriaal doorzoeken. Sinds de lancering van hetarchief.be (2019) is de zoektocht op alle vlakken vereenvoudigd. Met hetarchief.be maakt meemoo i.s.m. zijn contentpartners een groot deel van de metadata van het beeld en geluid van meer dan honderd organisaties publiek. Je kan er de beschrijvingen van audiovisuele fragmenten doorspitten en vervolgens in een muisklik de beheerder contacteren. Iets wat vroeger ondenkbaar was.

Normaal voelt de zoektocht naar verloren materiaal een beetje zoals het spelen met een grijpautomaat op de kermis: één kans op de honderd heb je prijs. Bij hetarchief.be geldt net het tegenovergestelde: je kan exact vinden wat je zoekt.

- Reinier Wels

Een historicus met een missie

Reinier, die zich als historicus specialiseerde in beeldvorming in film en op tv, maakt er een wedstrijd van om verloren gewaande Britse fragmenten op te duikelen. Hetarchief.be maakt zijn speurtocht alvast een stuk eenvoudiger. Door zijn betrokkenheid in fora die zich uitsluitend toeleggen op het opgraven van oude beelden, weet Reinier dat het archiveren van BBC-programma's in het verleden niet altijd van een leien dakje ging. Heel wat geliefde Britse programma’s zijn hierdoor quasi onvindbaar geworden, wat het ontdekken van fragmenten erg uitdagend en waardevol maakt.

De ultieme samenwerking

Aan de hand van de zoekwoordenfunctie op hetarchief.be wist Reinier verloren gewaande fragmenten uit de BBC-reeks Sherlock Holmes met Peter Cushing (1968) terug te vinden. Enkele clips uit deze reeks werden in de jaren ‘70 getoond in het VRT-programma ‘Ziet u er wat in?’. De ontsluiting van de metadata van het rijke en kostbare VRT-archief heeft er dus voor gezorgd dat deze oude schatten opnieuw boven water zijn gekomen.

Een pluim voor VRT die zijn programma’s zo goed bewaart. Zonder VRT en hetarchief.be had ik de clips van Sherlock Holmes nooit teruggevonden: dankzij jullie kon ik gericht te werk gaan.

- Reinier Wels

Elke dag worden er nieuwe fragmenten toegevoegd aan hetarchief.be. Misschien vind jij ook wel verborgen schatten terug? Of ontdek je er pure nostalgie? Oordeel zelf en deel je vondsten en ontdekkingen met ons team.

‘Ziet u er wat in’ was een programma op vrijdagavond waarin werd vooruitgeblikt naar het aanbod van de komende week. - © VRT

‘Ziet u er wat in’ was een programma op vrijdagavond waarin werd vooruitgeblikt naar het aanbod van de komende week. - © VRT

We halen de pagina op, even geduld...