Leerkrachten duiken in hetarchief.be

30 jun 2022

Leerkrachten kunnen gratis gebruik maken van ons onderwijsplatform Het Archief voor Onderwijs om een grote collectie van beeld en geluid in te zetten in hun klas. Regelmatig krijgen we vragen binnen om specifieke fragmenten toe te voegen aan ons platform. Benieuwd hoe hetarchief.be hier een handje bij helpt?

We merkten dat heel wat lesgevers op zoek zijn naar materiaal uit de podiumkunstensector om te gebruiken in de klas. Op Het Archief voor Onderwijs staat al een ruim aanbod aan materiaal van contentpartners dat ze hiervoor kunnen gebruiken. Met het project Kunstig Kijken, samen met Hogeschool VIVES, deden we bijvoorbeeld een aanzet om lesgevers uit het lager onderwijs een kwalitatief aanbod te bieden van audiovisueel materiaal uit de museum- en podiumkunstensector voor het vak muzische vorming. Toch staat een groot deel van het archiefmateriaal nog niet op onze onderwijsbeeldbank. Ontsluitingsplatform hetarchief.be snelt te hulp.

Dankzij hetarchief.be kunnen lesgevers zoeken in meer dan een miljoen beschrijvingen van audiovisuele fragmenten bewaard in het meemoo-archiefsysteem. Hebben ze interesse in een specifiek fragment om te gebruiken in hun lessen? Dan kunnen ze dit aanvragen om te publiceren op Het Archief voor Onderwijs. Zo zorgen we ervoor dat leerkrachten kostbare pareltjes, van onder meer culturele verenigingen, toneelhuizen en dansgezelschappen, kunnen blijven gebruiken in de klas. We creëerden een stappenplan voor lesgevers over hoe je fragmenten zoekt, vindt en aanvraagt op hetarchief.be. Zelf aan de slag? Ontdek het stappenplan.

In beeld: 'scène uit theaterproductie', foto door Frank R. Snyder, Miami University Libraries, publiek domein

Benieuwd naar onze partners uit de podiumkunsten op hetarchief.be? We lijsten ze graag voor je op:

A Two Dogs Company, antigone, Theater STAP, Beeldsmederij De Maan, CAMPO, Comp.Marius, hetpaleis, Theater Malpertuis, Kopergietery, ROSAS, Ontroerend Goed, Damaged Goods, Troubleyn/Jan Fabre, kunstenfestivaldesarts, DE HOE, Toneelhuis, de Roovers, Sering, Ultima Vez, KUNST/WERK, wpZimmer, Opera Ballet Vlaanderen, Compagnie Cecilia, MartHa!tentatief, Cie Tartaren, Eastman, needcompany, NTGent, hetgevolg, Theater aan Zee, Les ballets C de la B, KAAP, fABULEUS, KVS, Zomer van Antwerpen, Arsenaal, Muziektheater transparant, Tutti Fratelli, ROBIN, LOD muziektheater, WALPURGIS, het nieuwstedelijk, Voetvolk, STAN, Theater zuidpool RVT, deSingel, Theater De Spiegel, Great Investment en Villanella.

We halen de pagina op, even geduld...