Kunst in oorlogstijden: artinflanders.be ontmoet Nieuws van de Groote Oorlog

10 mrt 2022

Wat kunst- en erfgoedbeeldbank artinflanders.be en oorlogskrantendatabank Nieuws van de Groote Oorlog gemeen hebben? Beide bieden ze het brede publiek een inkijk in boeiende erfgoedcollecties, en dat in slechts een paar klikken. Maar wist je dat de twee elkaar ook handig kunnen versterken? Ons interactieteam doet er een boekje - of krant - over open.

Op artinflanders.be kom je als liefhebber van kunst en erfgoed ruimschoots aan je trekken. Je kan er meer dan 24.000 beelden uit ruim 60 Vlaamse kunst- en erfgoedcollecties bekijken én downloaden, waaronder het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck.

Wist je dat…

  • dit wereldbefaamde kunstwerk al jarenlang het meest bekeken én gratis gedownloade beeld op artinflanders.be is?

  • dat de panelen de Sint-Baafskathedraal hoogst uitzonderlijk mochten verlaten voor de restauratie - en dat we van deze unieke gelegenheid gebruik maakten om ze in het restauratie-atelier onder ideale omstandigheden te fotograferen?

  • dat deze foto's onder andere gebruikt werden voor grote banners in het Gentse tijdens het Van Eyck-jaar en voor projecties in de expo’s 'Lights on Van Eyck' in de Sint-Niklaaskerk (Gent) en ‘Meet the Masters’ in het Paleis van de Dynastie (Brussel)?

  • we ook alle foto's van de restauratie door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) zelf bewaren bij meemoo? In totaal zitten er maar liefst 3621 foto's van het Lam Gods in het meemoo-archiefsysteem. Een deel daarvan kan je hier bekijken op artinflanders.be.

Maar wat valt er nog meer te ontdekken over het schilderij op onze platformen? Meemoo's interactieteam deed de test. We keerden terug in de tijd en volgden het spoor van het Lam Gods in de databank Nieuws van de Groote Oorlog.

Dit platform werd in 2015 door meemoo en partners gelanceerd in het kader van de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Je vindt er een schat aan gedigitaliseerd persmateriaal uit die tijd: een unieke bron voor onderzoekers en andere geïnteresseerden. De knipsels getuigen niet alleen over de oorlog zelf, maar ook over de sociaal-economische en culturele aspecten van die tijd. En dus ook over kunst, zo blijkt…

Wanneer alle puzzelstukjes samenvallen

Op Nieuws van de Groote Oorlog is alle tekst doorzoekbaar: je kan er dus makkelijk naar een welbepaald trefwoord speuren. Wat bleek? Het Lam Gods is gemakkelijk te traceren in de krantendatabank. Aan de hand van bijdragen uit onder andere De Gentenaar, Het Vlaamsche Nieuws en Het Volk konden we de oorlogsjaren van het kunstwerk reconstrueren.

Een ding is duidelijk: de verblijfplaats van het kunstwerk beroerde de gemoederen. Zo deden er geruchten de ronde dat de panelen naar Engeland verhuisd waren om uit de handen van de Duitse bezetter te blijven. Maar hadden de panelen echt de overtocht gemaakt, en zouden ze in dat geval nog terugkomen? Of bevonden ze zich toch nog steeds in Gent? Duik mee in de geruchten en ontdek hoe het plan van de geslepen Gentse kanunnik Van den Geyn na de oorlog aan het licht kwam.

Afbeelding: 'Archieffoto Lam Godsretabel: Terugkeer Lam Gods na het Verdrag van Versailles 1920', collectie Sint-Baafskathedraal Gent, artinflanders.be, CC BY-NC-ND 4.0.

Zelf aan de slag? Op Nieuws van de Groote Oorlog doorzoek je meer dan 270.000 pagina's aan persmateriaal ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Wie weet vind ook jij inspiratie voor een onderwerp op artinflanders.be. Deel je resultaten met ons op info@artinflanders.be of tag @artinflanders op Facebook en @artinflanders.be op Instagram.

We halen de pagina op, even geduld...