Het voorbije schooljaar in vogelvlucht

28 jun 2022

Het einde van het schooljaar komt in zicht en zowel leerlingen als lesgevers maken zich stilaan klaar voor de zomervakantie: het perfecte moment voor een terugblik. Duik mee in de cijfers, ontdek hoe Het Archief voor Onderwijs het afgelopen schooljaar groeide én krijg een primeur over onze plannen voor de toekomst.

Onze onderwijsbeeldbank Het Archief voor Onderwijs raakt steeds meer verankerd in de klas en dat zien we ook in de cijfers. Het is dé tool voor Vlaamse audiovisuele content in de les. Het aanbod op het platform wordt voortdurend op een kwalitatieve manier uitgebreid door onze gedetacheerde leerkrachten, die materiaal selecteren uit de rijke archieven van een steeds grotere verscheidenheid aan meemoo contentpartners.

Om steeds beter aan te sluiten bij de veranderende lespraktijk, investeerden we het afgelopen schooljaar volop in inhoudelijke en didactische inspiratie voor lesgevers om concreet met audiovisueel lesmateriaal aan de slag te gaan:

  • Onze redactie van gedetacheerde leerkrachten maakte werk van nieuwe audiovisuele collecties voor het secundair, maar ook voor muzische vorming in het lager onderwijs.

  • We introduceerden de inspiratiepagina op Het Archief voor Onderwijs, die leerkrachten nog meer ideeën biedt over het gebruik van audiovisueel materiaal in de klas.

Het schooljaar in cijfers

Dankzij deze inspanningen leggen we ook dit jaar mooie resultaten voor:

Op vraag van lerarenopleidingen en scholen gaven we dit schooljaar meer dan 100.000 studenten en leerlingen uit het secundair onderwijs toegang tot Het Archief voor Onderwijs. Studenten kunnen het materiaal inzetten in hun stages en praktijkoefeningen. De leerlingen uit het secundair onderwijs kunnen aan de slag met kijk- en luisteroefeningen die zijn opgesteld door hun leerkrachten.

Er zijn nu meer dan 64.000 lesgevers met een account op Het Archief voor Onderwijs, dat is een groei van 12% ten opzichte van het schooljaar 2020-2021.

Het aanbod aan audiovisueel materiaal op het platform kende een groei van 11%. Op dit moment zijn er meer dan 24.000 audio-en videofragmenten beschikbaar op de onderwijsbeeldbank.

Ons aanbod is diverser dan ooit! Die 24.000 fragmenten zijn afkomstig van 58 contentpartners van meemoo. Dat zijn er 32% meer dan het voorgaande schooljaar.

Wist je dat?

Het materiaal op Het Archief voor Onderwijs wordt voorzien van labels zodat lesgevers kunnen zoeken op vak, onderwijsniveau of aanbieder. Onze gedetacheerde leerkrachten maken met dit materiaal ook verschillende audiovisuele collecties, en dat op maat van eindtermen en leerplandoelen.

Blik op de toekomst

We richten onze blikken al volop op het volgende schooljaar en hoe we ook in 2022-2023 Het Archief voor Onderwijs kunnen blijven uitbouwen.

De huidige leerlingenruimte slaat aan, dat bewijzen de bijna 20.000 kijk- en luisteroefeningen die al werden aangemaakt. Ze maken het platform ook nog interactiever en makkelijk in te zetten in de les.

In het nieuwe schooljaar willen we deze leerlingenruimte dan ook verder uitbreiden. Hoe we dat willen doen? Leerlingen secundair zullen dan ook zoekoefeningen kunnen maken én zelf hun eigen collecties kunnen samenstellen. Zo versterken we hun online zoekvaardigheden en digitale competenties.

Met deze positieve cijfers en enthousiasme voor het komende schooljaar stappen we de zomervakantie tevreden in.

We halen de pagina op, even geduld...