Kunst in de klas met Kunstig Kijken

26 jan 2022

Voor leerkrachten lager onderwijs is het niet altijd gemakkelijk om relevant audiovisueel materiaal te vinden ter versterking van de lessen muzische vorming. Gelukkig schiet het project Kunstig Kijken te hulp. Op Het Archief voor Onderwijs zetten we een schat aan kunstig materiaal van onze contentpartners in de kijker, kant-en-klaar voor in de klas.

Sinds 2020 zetten we samen met het expertisecentrum Onderwijsinnovatie van de Hogeschool VIVES onze schouders onder kunstig kijken én luisteren. Het doel van dit project? Uniek audiovisueel materiaal van onze contentpartners aanbieden om de lessen muzische vorming in de tweede en derde graad van het lager onderwijs te verrijken.

Inmiddels kunnen leerkrachten lager onderwijs op Het Archief voor Onderwijs terecht voor een heleboel kunstige lesinspiratie in de muzische domeinen drama, dans, muziek en beeld. In totaal bouwden docenten van Hogeschool VIVES 14 collecties op maat van het lager onderwijs, met materiaal van heel wat contentpartners. Zo kunnen leerkrachten hun lessen nu ook versterken met opnames van integrale voorstellingen uit de podiumkunsten. In de collecties vinden ze bovendien een woordje uitleg over de voorstellingen en hun makers. Daarnaast kunnen ze er ook handige didactische tips oppikken over kunstbeleving in de klas, als opstap naar live kunstbeleving buiten de klas.

Beeld en geluid van contentpartners in de schijnwerpers

Voor dit project mochten we een aantal nieuwe aanbieders verwelkomen op Het Archief voor Onderwijs. Naast het materiaal dat al aanwezig was op ons onderwijsplatform, zet dit project beeld en geluid van contentpartners uit de podiumkunsten- en museumsector in de verf. Het gaat om Opera Ballet Vlaanderen, hetpaleis, Muziektheater Transparant, Ultima Vez, Villanella, Antigone, Arsenaal, KOPERGIETERY, Theater Stap, Theater Zuidpool, Zomer van Antwerpen, Eastman, Ultima Vez, Rosas, fABULEUS, M HKA, Letterenhuis en AMVB.

In beeld: Concert van een bigband, door galtieri, CC0

Wegens succes verlengd

Dit project liep in eerste instantie van 2020 tot 2021, maar werd inmiddels verlengd. De komende 2 academiejaren wordt het verdergezet als Project Wetenschappelijk Onderzoek (PWO). Bovendien werd de doelgroep uitgebreid: we sleutelen nu ook aan collecties voor de derde kleuterklas en de eerste graad lager onderwijs. Wordt vervolgd!

Ben je contentpartner en kom je graag te weten hoe je jouw aanbod in de klas kan brengen via Het Archief voor Onderwijs? Maak dan een afspraak via ons onderwijsloket.

We halen de pagina op, even geduld...