Samenwerking met CINEMATEK rond registratie en deponering van film

Omdat het digitaliseren van film een hoge kost met zich meedraagt, is het zaak dat iedere film eerst grondig bekeken en geregistreerd wordt. CINEMATEK kan als geen ander de inhoudelijke en technische aspecten van filmconservering en -opslag inschatten. Ze beschikken over de nodige kennis, ervaring en infrastructuur en zijn de ideale partner om de vele Vlaamse cultureelerfgoedbeheerders bij te staan.

Hoe kwam de samenwerking tot stand?

In 2013 voerde VIAA, één van meemoo’s voorlopers, onderzoek naar de toestand van het filmerfgoed in Vlaanderen. Hieruit vloeide een rapport met een aantal vaststellingen en aanbevelingen waarmee we verder aan de slag konden gaan. Eén van de actiepunten was het opzetten van een samenwerking met CINEMATEK rond registratie. In 2015 was het zover. De samenwerking werd in 2022 al voor de derde keer verlengd.

Aanpak registratie en deponering

De registratoren bij CINEMATEK helpen organisaties bij het registreren, inschatten en selecteren van de films. Elke film gaat door hun deskundige handen en krijgt een technische fiche in het registratiesysteem van meemoo. Hierin wordt onder meer aangegeven in welke staat de film zich bevindt, wat de mate van azijnaantasting is, of de film ook geluid heeft en een kleurenfilm of zwart-wit is. 

In beeld: CINEMATEK-depot, © CINEMATEK, foto: Bea Borgers

Tegelijkertijd krijgen de bobijnen een barcode en steekt CINEMATEK ze in een nieuw jasje: ze vervangen het blik, de films krijgen een nieuwe kern en indien nodig wordt er leader- en eindtape aangebracht. Alle films worden ook bekeken om ze een inhoudelijke beschrijving mee te geven. Op basis hiervan kan de contentpartner beslissen om de film al dan niet te laten digitaliseren.

De meeste contentpartners beschikken zelf niet over geschikte opslagruimtes waar pellicule gekoeld en met de juiste vochtigheidsgraad bewaard kan worden. Willen ze dit, dan kunnen de films veilig bewaard worden in de opslagruimtes van CINEMATEK. Deze samenwerking vormt een stevige basis voor latere conservatie en digitalisering.

Hoe ziet dit er concreet uit? Kom het te weten in deze minidocu:

Zie je geen filmpje? Controleer even je cookie-instellingen, dan kunnen we deze inhoud ook aan jou tonen. Je cookie-instellingen aanpassen kan onderaan deze pagina. Klik op 'verander uw toestemming' vlak boven de tabel en vink 'voorkeuren' en 'statistieken' aan.

Mijlpaalmateriaal!

In 2022 bereikten we een eerste groot stap: CINEMATEK registreerde een eerste grote bulk aan films. We hebben nu een goed beeld van het filmmateriaal dat zich in de Vlaamse archieven bevindt. Duik jij mee in de verdeling van het pelliculegebaseerd erfgoed in Vlaanderen?

Projectleider Céline en manager Digitalisering Brecht verdiepten zich verder in de materie. Lees je uitgebreid in over deze eerste grote stap.

Heb je een vraag?
Contacteer Céline Vermeire
Projectleider Digitalisering & Accountmanager overheidsinstellingen en erfgoedcellen
We halen de pagina op, even geduld...