Vlaams filmerfgoed massaal in kaart gebracht

27 okt 2022

Van reportage tot amateurfilm, Vlaamse collecties bevatten een massa aan bewegend beeld. Om deze getuigenissen van ons verleden morgen en over 100 jaar nog steeds te kunnen bekijken, zetten we samen met CINEMATEK de redding in. Een eerste mijlpaal is nu bereikt: ruim 15.000 films van 61 Vlaamse erfgoedinstellingen werden geregistreerd. Zo beginnen we voor het eerst zicht te krijgen op een bijzonder versnipperd filmlandschap - al komt er nog geregeld nieuw materiaal op de radar.

In 2013 onderzochten we hoe het met Vlaanderens filmerfgoed gesteld was. Wat bleek? Heel wat erfgoedbibliotheken, archieven, musea, kunstenorganisaties en overheidsinstellingen zitten op een berg aan pellicule, maar de staat is niet altijd opperbest. Daarom werken we sinds 2015 samen met CINEMATEK om dit waardevolle erfgoed te redden

De afgelopen jaren passeerden maar liefst 15.000 films van 61 contentpartners de bekwame handen van CINEMATEK's registratoren. En het werk is nog niet gedaan. Maar wat houdt de registratie in? Waarom is dit zo belangrijk? Wat betekent dit concreet voor de collectiehouders? En wat krijgt prioriteit bij digitalisering? Kom het te weten in deze minidocu:

Zie je geen filmpje? Controleer even je cookie-instellingen, dan kunnen we deze inhoud ook aan jou tonen. Je cookie-instellingen aanpassen kan onderaan deze pagina. Klik op 'verander uw toestemming' vlak boven de tabel en vink 'voorkeuren' en 'statistieken' aan.

Meer filmleesvoer

De finesse van filmregistratie

Om hoeveel filmbobijnen gaat het per organisatie? Wat is de ratio zwart-wit en kleur? En hoe zit het met aangetaste film? Projectleider Céline deelt de details van het filmproject in een uitgebreide whitepaper.

Collectie van VRT

Ook de openbare omroep beschikt over een uitgebreide eigen filmcollectie. Vorig jaar werd met onze steun de technische registratie van hun 53.221 film- en filmgeluidsbobijnen afgerond.

Er is leven na registratie

Registratie is natuurlijk niet het eindstation. In verschillende etappes worden de films van onze contentpartners herverpakt en gedigitaliseerd: de meest bedreigde eerst. Zo komt dit jaar onder andere nitraatfilm aan bod.

We halen de pagina op, even geduld...