Digitaliseren

Partners

Inn-Archive

Looptijd

2022 - ...

Combodigitalisering

De digitalisering van audiovisueel materiaal maakt al jaren deel uit van onze werking. Tussen 2016 en 2019 digitaliseerden we bijvoorbeeld VHS-tapes van 94 contentpartners. In 2019 en 2020 namen we dan weer dvd’s en cd’s onder handen. Maar wat met alle VHS-tapes die onze partners sinds 2019 hebben verworven? Of de cd’s in de collecties van nieuwe contentpartners? Om ook deze dragers veilig te stellen, nemen we vanaf 2022 in kleine projecten een mix van dragerformaten onder handen.

Combo-wat?

Met combodigitalisering bedoelen we het plan van aanpak rond de digitalisering van audiovisuele dragerformaten waarvan de digitaliseringsprojecten reeds zijn afgelopen. Het gaat om dragers die onze contentpartners na afloop van die projecten verwerven. Bovendien krijgt meemoo er af en toe nieuwe contentpartners bij, en ook hun materiaal willen we veilig stellen voor de toekomst.

Uitdaging

Zit een contentpartner met dragers die nog niet gedigitaliseerd zijn? Dan kunnen ze terecht in de inventaristool. Via deze tool laten onze contentpartners weten welke niet-gedigitaliseerde audiovisuele dragers er zich nog in hun collectie bevinden, en om hoeveel exemplaren het gaat. Zo komen deze cijfers ook op onze radar terecht.

Dit brengt echter wel enkele uitdagingen met zich mee. We kunnen de aangroei van de aantallen bijvoorbeeld erg moeilijk voorspellen. Bovendien gaat het om een significant kleiner aantal dragers per dragerformaat dan in vorige digitaliseringsprojecten. Dit maakt het schaalvoordeel kleiner, terwijl de tijd die we steken in aanbestedingsprocedures relatief toeneemt. Tijd dus voor een andere aanpak: combodigitalisering! Via het combineren van een beperkte mix aan dragers willen we de kwaliteit van omzetting blijven garanderen.

Onze rol

Samen met onze contentpartners, die instaan voor het aanleveren, de registratie en verpakking van hun collecties, en samen met de verschillende digitaliseringsbedrijven, die de collecties omzetten, maakt meemoo dit kostbaar audiovisueel materiaal toekomstklaar.

Aanpak

Binnen het combodigitaliseringsproject lanceren we de komende jaren verschillende deelopdrachten, waarin we één of een combinatie van verwante formaten laten digitaliseren. Welke digitaliseringspartner we voor zo’n deelopdracht kiezen? Dat beslissen we per opdracht via een mini-competitie tussen 7 van onze voorkeurspartners, met wie we in 2022 een raamovereenkomst sloten. Het gaat om DC1, Inn-Archive, Sonim, Memnon, Picturae, VDH-Media en Vectracom.

Videocombo (2022-2024)

Ondertussen loopt de eerste deelopdracht op zijn einde. Binnen dit project selecteerden we dertien verschillende videoformaten voor omzetting. Het gaat om zo’n 1200 audiovisuele dragers in totaal, afkomstig van 23 verschillende contentpartners.We gunden het project aan het Nederlandse digitaliseringsbedrijf inn-Archive.

Audiocombo (2023-2024)

Ook het tweede comboproject is een feit. Deze keer pakken we een mix van 8 audiodragerformaten aan: ¼, ½, 1 en 2 inch open reel audio, ADAT (Alesis Digital Audio Tape), DAT (Digital Audio Tape), Microcassette en MiniDisc. Het gaat om ruwweg 7.500 dragers van 24 verschillende contentpartners. Momenteel zitten we in de testfase en zetten we de procedures met digitaliseringspartner DC1 op punt. Volgende stap? De eigenlijke digitalisering.

In beeld: minidisc, publiek domein.

Heb je een vraag?
Contacteer Koen Van Acoleyen
Medewerker Digitalisering
We halen de pagina op, even geduld...