Digitaliseren

Partners

Picturae

Looptijd

2019 - 2020

Digitaliseringsproject 9: cd en dvd

Als we het hebben over dragers van audiovisueel materiaal, dan is de kans groot dat jij aan een cd of dvd denkt. We hebben er allemaal nog rondslingeren, in onze woonkamer of het handschoenkastje in onze auto. Maar wist je dat deze schijfjes een levensduur hebben die een pak korter is dan pakweg een filmrol? Digitaliseringsproject 9 is onze reddingsoperatie.

Digitaliseringsproject 9 is een transfer-to-file-project. Dat betekent dat we een digitaal signaal vanop een kwetsbare drager omzetten in een duurzaam bestandsformaat. De kwetsbare dragers in kwestie zijn de cd en de dvd. Beide komen zeer vaak voor en worden tot op vandaag gebruikt als opslagmedium. Ze zijn echter gevoelig aan schade door bijvoorbeeld krassen, breuken, stift en stickers op het oppervlak. Volgens sommige experten zou hun levensduur beperkt zijn tot 10 jaar. Een ander probleem is de afspeeltechnologie. Kan jouw computer nog cd’s of dvd’s slikken?

Over alle partners heen telden we een kleine 50.000 schijfjes in nood. Een aanzienlijk deel hiervan bevat commerciële opnames. Daarom moesten we onderzoeken waar de erfgoedwaarde precies lag. We reikten onze contentpartners selectiecriteria aan en zetten selectiemechanismen op. We komen nu uit op ongeveer 12.500 te migreren cd's en dvd's, waarvan 5.000 cd’s en 7.500 dvd(-r)’s. Die zijn afkomstig uit de cultureelerfgoedsector, stadsarchieven en podiumkunstenorganisaties.

80 contentpartners van meemoo zijn betrokken bij dit project. Sinds begin 2019 kunnen ze de selectie van cd’s en dvd’s in hun collectie aanvatten met een pak documentatie en een stappenplan. We stelden een datamodel op voor het registratiesysteem en werkten processen uit voor de identificatie, selectie, registratie en de verpakking van deze dragers.

Via een aanbestedingsprocedure werd het Nederlandse Picturae gekozen als digitaliseringspartner voor dit project. Zij stonden eerder al in voor de digitalisering van Betamax, audio-cd-r en VCR van ons tweede digitaliseringsproject. Nadien pakten ze ook digitaliseringsproject 6 aan, met 22 verschillende weinig voorkomende dragertypes en de digitalisering van VHS-cassettes. We hebben de digitale transfer van deze schijfjes afgerond eind 2020.

Heb je een vraag?
Contacteer Loes Nijsmans
Manager Digitalisering & Acquisitie
We halen de pagina op, even geduld...