SOS: 7 digitale thema's in een paar minuten

15 dec 2022

Kennis delen is één van onze kerntaken, en dat doen we niet alleen in vormingen of op onze eigen platformen. Geregeld laten we in vakbladen ons licht schijnen over een resem aan digitaalerfgoedthema's. Heb je iets gemist? De artikels van het afgelopen jaar lees je nu ook op ons kennisplatform CEST.

Tweemaandelijks krijgen we de kans om snelle en handige tips te delen in de rubriek 'Uitgepakt' van META - het tijdschrift van de VVBAD -, maar af en toe spitten we ook wat dieper. Lees je mee?

Erfgoed en gezichtsherkenning

Gezichtsherkenning is hot topic. In dit META-artikel ontdek je waarom: wat is het eigenlijk en wat zijn de voordelen en uitdagingen?

Door een ethische bril

Gezichtsherkenning toepassen om cultureel erfgoed te metadateren, is dat wel ethisch? Bart Magnus vertelt het hier in't kort, maar duikt ook dieper in dit FARO-artikel.

Het juridische luik

Naast het ethische speelt ook het juridische aspect een grote rol bij gezichtsherkenning. Ellen Van Keer deelt met welke juridische kaders je rekening moet houden, wil je gezichtsherkenning gebruiken om cultureel erfgoed te metadateren.

Bestandsformaten bij digitalisering

Digitaliseer je je collecties, dan weet je dat de keuze van het bestandsformaat cruciaal is om kwaliteit en duurzaamheid te verzekeren. Voor het digitaliseren van bijvoorbeeld fotocollecties wordt vaak het TIFF-formaat aanbevolen, maar de afgelopen jaren circuleren ook de afkortingen RAW en DNG. Rony Vissers legt uit wat ze betekenen en of je er rekening mee moet houden.

Tip! Mag het wat meer zijn? Voor het Handboek Archief- en Informatiebeheer van POLITEIA schreven Nastasia Vanderperren en Rony Vissers een hoofdstuk over bestandsformaten. De tekst lees je nu ook op CEST.

Historische plaatsen vindbaar maken op kaart met Linked Places Format

Collectiedata worden steeds vaker verrijkt met plaatsgegevens, zodat de collecties vindbaar worden op een kaart. Bert Lemmens licht toe hoe je dit ook voor historische plaatsen kan doen, met behulp van de nieuwe metadatastandaard Linked Places Format.

Collecties online toegankelijk maken met Archival resource Key (ARK)

Wil je informatie over je collectie duurzaam online toegankelijk maken, dan gebruik je best persistente identifiers (PID's) of URI's om ze te koppelen aan een onveranderlijk webadres. Alina Saenko vertelt hoe de richtlijn Archival Resource Key - kortweg ARK - hiervoor een oplossing kan bieden.

Projectmanagement en de SCRUM-methode

Om een project op een succesvolle manier te realiseren, zijn heel wat instrumenten en methodes voorhanden. Hoe de SCRUM-methode je kan helpen? En wat veelgebruikte termen als Agile, iteratief en incrementeel betekenen? Lise Ruts legt het je uit.

Over WARC: het standaardformaat voor de bewaring van webarchieven

De opkomst van websites en sociale media brengt nieuwe archiveringsuitdagingen met zich mee. Want hoe bewaar je een spoor van deze vluchtige media? Het standaardformaat voor de bewaring van webarchieven is WARC. Nastasia Vanderperren vat voor je samen wat dit juist is, hoe het opgebouwd is en waarom je dit formaat zou moeten gebruiken.

Tip: Meer weten over dit onderwerp? Samen met KADOC-KU Leuven en tal van andere partners onderzoeken we in dit project best practices voor het archiveren van sociale media in Vlaanderen en Brussel.

Internet Archive, een indrukwekkende digitale bibliotheek

Digitaal boeken ontlenen, toegang krijgen tot gearchiveerde webpagina's of zelf een website laten archiveren? Het zijn maar enkele mogelijkheden van Internet Archive, een digitale bibliotheek die universele toegang wil bieden tot alle menselijke kennis. Lode Scheers vertelt je er meer over.

We halen de pagina op, even geduld...