Ontdek onze voorjaarsvormingen en -events

3 feb 2023

Dit najaar organiseren we verschillende online en offline vormingen en workshops. Heb je tips nodig voor je digitaalerfgoedwerking of ben je geïnteresseerd in ons onderwijsplatform? Ontdek het volledige aanbod hieronder!

Wil je aan de slag met publiekdomeincollecties?

15 februari 2023: Publiekdomeindag 2023

Samen met Universiteitsbibliotheek Gent, de Koninklijke Bibliotheek en Wikimedia België tonen we welke acties jouw organisatie kan ondernemen om publiekdomeincollecties te ontsluiten. De voormiddag starten we met een rechtenworkshop, waarna we publiekdomeindag vieren met enkele presentaties en showcases. Inschrijven per dagdeel is mogelijk.

Reserveer je plek voor 14 februari

15 maart 2023: Wikimedia Uploadworkshop Publiekdomeindag

Wil je de vindbaarheid van je publiekdomeincollecties vergroten, dan is het een goed idee om ze op te laden naar Wikimedia-platformen. Tijdens deze uploadworkshop begeleiden we je stap voor stap bij het opladen van data en beelden.

Meld je aan voor 8 maart.

Benieuwd naar toepassingen van de beelduitwisselingsstandaard IIIF?

17 februari: Achtste IIIF-Friday

Samen met de Vlaamse Kunstcollectie, Universiteitsbibliotheek Gent en Openbare Bibliotheek Brugge organiseren we op 17 februari de achtste III-Friday. Deze keer op de agenda: de gebruiksvriendelijkheid en gebruikerservaring van IIIF. In de voormiddag ontdek je de resultaten van Mmmonk, in de namiddag nemen enkele gastsprekers het woord. 

Geïnteresseerd in digitale collectieregistratie?

16 maart: Bijeenkomst Collegagroep Digitale Collectieregistratie.

Samen met FARO en het Departement CJM duiken we 16 maart  dieper in de projecten binnen de Inhaalbeweging Digitale Collectiedata. Deze keer delen vier collega’s hun projectresultaten en nemen we je mee in het Invulboek Objecten en het traject van de Vlaamse Erfgoeddatabanken. Na de lunch ga jezelf aan de slag tijdens een workshop over de ErfgoedApp Manager en 3D, of volg je de sessie over beeld- en gezichtsherkenning mee.

© meemoo

Wil je je verdiepen in enkele handige tools? 

7 maart: Coachingdag tools.

De Publiekdomeintool, kenjedrager.be of OpenRefine: het zijn allemaal tools die het beheer van je digitale collectie vergemakkelijken. Op 7 maart beantwoorden we al je vragen over het gebruik van deze én tal van andere tools. 

Schrijf je in voor 28 februari.

21 april: Workshop command line.

Je computer op een snelle manier beheren en repetitieve taken automatiseren? Dat kan met de command line. Op 21 april organiseren we een command line workshop voor beginners. Na afloop heb je de basisvaardigheden onder de knie, en heb je voeling met verschillende command line tools. In het najaar dompelen we je onder in een meer geavanceerde workshop.

Wil je aan de slag met open data?

25 april - 9 mei 2023: bootcamp open culturele data (zesde editie)

Wil je je vaardigheden rond open data bijspijkeren? In vijf dagen, verspreid over drie weken, duiken we samen in de principes van open culturele data. Na afloop vind je je weg in relevante begrippen, kan je de belangrijkste tools gebruiken en en heb je nagedacht over een plan van aanpak voor jouw specifieke project, use case of collectie.

Schrijf je in voor 31 maart.

Ben je lesgever (in wording) en wil je filmpjes of geluidsfragmenten inzetten in jouw les?

7 februari - 4 mei: Workshops Het Archief voor Onderwijs.

Ook dit voorjaar kunnen lesgevers zich inschrijven voor een nieuwe reeks gratis vormingen van Het Archief voor Onderwijs. Met deze workshops willen we lesgevers en lesgevers-in-wording helpen om meer uit audiovisueel lesmateriaal te halen. In inspirerende online sessies leer je als lesgever het platform beter kennen of pik je didactische tips mee voor je lessen. Graag een workshop op maat bij jou op school? Ook dat behoort tot de mogelijkheden.

CC BY-SA 4.0

We halen de pagina op, even geduld...