Bootcamp open culturele data 2023 (6e editie)

25 apr 2023 - 9 mei 2023

Worstel jij met de implementatie van opendatadoelstellingen? Of wil je jouw vaardigheden hierrond bijspijkeren? Dit voorjaar vindt de zesde editie van onze bootcamp open culturele data plaats. In april en mei dompelen we je in vijf dagen, verspreid over drie weken, onder in de wereld van open culturele data. 

Wat?

De digitale transformatie brengt heel wat uitdagingen rond open data met zich mee. Principes zoals bruikbare en open data zijn nodig om je te kunnen profileren als betrouwbare online kennisbron. Van nieuwe tools gebruiken, over data op verschillende manieren structureren, tot deze beschikbaar maken voor interne en externe doelgroepen: in een vijfdaagse workshop leer je deze vaardigheden toepassen op jouw collecties, gegevens en beelden.

In een filmpje uit de samenvatting van ons jaarverslag vertelt medewerker Expertise Alina je alles over het bootcamp:

Zie je geen filmpje? Controleer even je cookie-instellingen, dan kunnen we deze inhoud ook aan jou tonen. Je cookie-instellingen aanpassen kan onderaan deze pagina. Klik op 'verander uw toestemming' vlak boven de tabel en vink 'voorkeuren' en 'statistieken' aan.

Tijdens de workshop leer je onder meer:

 • data te schonen en doorzoekbaar te maken;

 • data te structureren volgens bepaalde formaten;

 • data te voorzien van persistente identifiers (PIDs);

 • data te koppelen aan externe online authorities en kennisbronnen;

 • de rechtenstatus van data te bepalen; 

 • data op verschillende platformen te publiceren.

En geven we je tips mee voor de digitale strategie én infrastructuur van jouw erfgoedinstelling.

Voor wie?

Ben je werkzaam in een collectiebeherende instelling? Of verantwoordelijk voor de registratie, het beheer, de ontsluiting en het hergebruik van collectiedata en -beelden? Dan is het bootcamp interessant voor jou.

Praktische informatie

Waar en wanneer?

Het bootcamp vindt telkens plaats van 9u30 tot 16u. We spreiden de vijf sessies over drie weken: 

 • dinsdag 25 april (meemoo, Gent)

 • donderdag 27 april (meemoo, Gent)

 • dinsdag 2 mei (De Winkelhaak, Antwerpen)

 • donderdag 4 mei (meemoo, Gent)

 • dinsdag 9 mei (meemoo, Gent)

Om volledig mee te zijn met open culturele data, vragen we je om elke sessie mee te volgen.

Wat staat er op het programma?

In de voormiddag word je ondergedompeld in de theorie, ‘s namiddags ga je zelf aan de slag. Daarnaast nemen enkele externe sprekers het woord om het belang van deze topics te verduidelijken aan de hand van praktijkvoorbeelden. 

Nieuw! In het kader van het bootcamp organiseren we op 2 mei voor het eerst een Vlaams-Nederlandse kennisuitwisselingsdag over linked data met Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). In de toekomst willen we de kennisuitwisseling met onze noorderburen verder uitbouwen, maar tijdens deze editie van het bootcamp krijg jij de primeur.

In beeld: kamp te Sleen (Drenthe), van Oorschot, Anefo, CC0 via Wikimedia Commons.

In beeld: kamp te Sleen (Drenthe), van Oorschot, Anefo, CC0 via Wikimedia Commons.

Aan het einde van de rit ...

Na het bootcamp vind je jouw weg in relevante begrippen, kan je de belangrijkste tools gebruiken en en heb je nagedacht over het plan van aanpak voor jouw specifieke project, use case of collectie. Zo beschik je zo over voldoende informatie en vaardigheden om zelf aan de slag te gaan met de digitale transformatie. 

Inschrijven

Het maximum aantal inschrijvingen is reeds bereikt. Zet je naam op de wachtlijst hieronder en wij nemen contact me je op indien er een plaatsje vrijkomt.

Schrijf je hier in op de wachtlijst:


We halen de pagina op, even geduld...