Bootcamp open culturele data 2023 (6e editie)

25 apr 2023 - 9 mei 2023

Worstel jij met de implementatie van opendatadoelstellingen? Of wil je jouw vaardigheden hierrond bijspijkeren? Dit voorjaar vindt de zesde editie van onze bootcamp open culturele data plaats. In april en mei dompelen we je in vijf dagen, verspreid over drie weken, onder in de wereld van open culturele data. 

Wat?

De digitale transformatie brengt heel wat uitdagingen rond open data met zich mee. Principes zoals bruikbare en open data zijn nodig om je te kunnen profileren als betrouwbare online kennisbron. Van nieuwe tools gebruiken, over data op verschillende manieren structureren, tot deze beschikbaar maken voor interne en externe doelgroepen: in een vijfdaagse workshop leer je deze vaardigheden toepassen op jouw collecties, gegevens en beelden.

In een filmpje uit de samenvatting van ons jaarverslag vertelt medewerker Expertise Alina je alles over het bootcamp:

Zie je geen filmpje? Controleer even je cookie-instellingen, dan kunnen we deze inhoud ook aan jou tonen. Je cookie-instellingen aanpassen kan onderaan deze pagina. Klik op 'verander uw toestemming' vlak boven de tabel en vink 'voorkeuren' en 'statistieken' aan.

Tijdens de workshop leer je onder meer:

 • data te schonen en doorzoekbaar te maken;

 • data te structureren volgens bepaalde formaten;

 • data te voorzien van persistente identifiers (PIDs);

 • data te koppelen aan externe online authorities en kennisbronnen;

 • de rechtenstatus van data te bepalen; 

 • data op verschillende platformen te publiceren.

En geven we je tips mee voor de digitale strategie én infrastructuur van jouw erfgoedinstelling.

Voor wie?

Ben je werkzaam in een collectiebeherende instelling? Of verantwoordelijk voor de registratie, het beheer, de ontsluiting en het hergebruik van collectiedata en -beelden? Dan is het bootcamp interessant voor jou.

Praktische informatie

Waar en wanneer?

Het bootcamp vindt telkens van 9u30 tot 16u. We spreiden de vijf sessies over drie weken: 

 • dinsdag 25 april 

 • donderdag 27 april 

 • dinsdag 2 mei 

 • donderdag 4 mei 

 • dinsdag 9 mei 

Opdat je volledig mee bent met open culturele data, vragen we je om elke sessie mee te volgen.

In beeld: kamp te Sleen (Drenthe), van Oorschot, Anefo, CC0 via Wikimedia Commons.

In beeld: kamp te Sleen (Drenthe), van Oorschot, Anefo, CC0 via Wikimedia Commons.

Wat staat er op het programma?

In de voormiddag dompelen we je onder in de theorie en ‘s namiddags laten we jullie zelf aan de slag gaan. Ook enkele externe sprekers nemen het woord en verduidelijken het belang van deze topics aan de hand van praktijkvoorbeelden. Het volledige programma maken we, samen met de locatie, binnenkort bekend. Neem gerust al een kijkje in de voorlopige versie:

Aan het einde van de rit ...

Na het bootcamp vind je jouw weg in relevante begrippen, kan je de belangrijkste tools gebruiken en en heb je nagedacht over het plan van aanpak voor jouw specifieke project, use case of collectie. Zo beschik je zo over voldoende informatie en vaardigheden om zelf aan de slag te gaan met de digitale transformatie.

Inschrijven

Wil je dit niet missen? Reserveer dan snel je plek, want plaatsen zijn beperkt! Inschrijven kan tot en met 31 maart. Ken je collega’s die er (ook) graag bij zouden zijn? Deel het bootcamp gerust met jouw netwerk.

We halen de pagina op, even geduld...