September in met Het Archief voor Onderwijs

30 sep 2022

De onderwijswereld is voortdurend in beweging. Nieuwe eindtermen en sleutelcompetenties of digitale sprongen voorwaarts: ons onderwijsplatform Het Archief voor Onderwijs houdt de vinger aan de pols en bouwt in verschillende projecten mee aan vernieuwing. Lees snel verder en ontdek hoe wij deze rol innemen.

Uitgebreide leerlingenruimte secundair ziet het licht!

Twee jaar geleden introduceerden we op onze onderwijsbeeldbank een leerlingenruimte met kijk- en luisteropdrachten voor het secundair. Dankzij een nieuwe uitbreiding deze zomer kunnen leerlingen nu ook zelf op zoek naar filmpjes en geluidsfragmenten op Het Archief voor Onderwijs en brengen ze deze samen in een eigen collectie. Via deze interactieve manier versterken ze hun online zoekvaardigheden en digitale competenties. Bovendien werd het opdrachtformulier voor leerlingen vereenvoudigd en de werkruimte verbeterd. Zo kunnen leerkrachten de nieuwe oefeningen makkelijk inzetten en opvolgen. Wat er exact mogelijk werd in deze laatste vernieuwing?

Begin september voegden we bovendien nieuwe filteropties toe. Leerkrachten en leerlingen kunnen nu gerichter op zoek naar lesinspiratie en audiovisueel materiaal.

Deze uitbreiding werd gerealiseerd met de steun van VLAIO, het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. Benieuwd naar het vooronderzoek? Download het rapport.

Even bijpraten: waar staan we met Digisprong?

Digi-wat? Met Digisprong zet Vlaanderen volop in op de digitalisering van het leerplichtonderwijs. Ook voor de doorontwikkeling van Het Archief voor Onderwijs worden middelen voorzien. Lees hier wat de plannen zijn.

Waar we staan?

  • Dit jaar nog zullen leerkrachten en leerlingen zich via een single sign-on infrastructuur met één centrale account op verschillende onderwijsplatformen kunnen aanmelden, waaronder ook Het Archief voor Onderwijs. Lesgevers zullen zich kunnen aanmelden met identiteitssleutels van de overheid (denk aan itsme), leerlingen secundair via de LeerID. Alle gegevens blijven uiteraard veilig bij het Departement Onderwijs en Vorming.

  • In het voorjaar van 2023 rollen we het luik rond samenwerken en delen uit. Via deze uitbreiding kunnen leerkrachten makkelijk samen aan collecties en opdrachten sleutelen, en deze delen met andere gebruikers. Vlot eigen collecties als leermiddel aanmaken op bijvoorbeeld KlasCement staat ook op de planning.

  • We onderzoeken naarstig wat nieuwe technologieën en didactische werkvormen kunnen betekenen ter bevordering van blended leren. Wat dacht je van interactieve video?

Deze doorontwikkeling kadert binnen Digisprong en het relanceplan Vlaamse Veerkracht, en wordt gerealiseerd met de steun van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en het Departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse overheid.

Aan de slag met Het Archief voor Onderwijs

Ben je zelf leerkracht of leerkracht-in-wording en wil je wegwijs geraken in ons onderwijsplatform? Of wil je ondergedompeld worden in de nieuwe functionaliteiten? Je kan kiezen uit vier types gratis workshops, aangepast aan ieders noden en voorkennis.

In beeld: 'leerlingen leggen eindexamens af', 1982, Anefo, CC0

Met Het Archief voor Onderwijs brengen we een selectie van het audiovisueel materiaal van onze contentpartners tot in de klas. Meer weten over ons onderwijsplatform? Klik dan snel verder.

We halen de pagina op, even geduld...